A avut loc Adunarea de dare de seamă şi alegeri a Federaţiei de Şah a Republicii Moldova, în cadrul căreia Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Şah din Republica Moldova, pentru al III-lea mandat. Funcția de preşedinte al Federaţiei de Şah din RM este deținută de Igor Dodon din anul 2011, fiind ales în unanimitate în cadrul celei de-a patra Conferinţe a federaţiei de profil, informează CURENTUL.
În raportul său de totalizare Igor Dodon a menţionat că în perioada 2016-2021, Federaţia a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare, prin continuarea tradițiilor frumoase a șahului moldovenesc, dar și modernizarea metodelor de propagare a șahului.
„Pe parcursul acestor ani au fost constituite asociații teritoriale de șah în toate raioanele țării. Pentru propagarea şahului în rândul copiilor specialiştii Federaţiei au elaborat Curriculumul de şah (optional) pentru instituţiile de învăţămînt primar. Au fost create şi dotate cu inventar 143 de cluburi sportive de şah în instituţii de învăţămînt şi case de cultură în diferite localităţi. În acești ani a crescut considerabil numărul jucătorilor cu rating Elo. La moment avem peste patru sute de jucători în lista ELO, printre care: 10 Mari Maeştri Internaţionali, 26 Maeştri Internaţionali, 34 Maeştri FIDE. Conform numărului şi nivelului de pregătire al şahiştilor pe arena internaţională, astăzi Moldova se clasează pe locul 53 în lume, dintre 171 de ţări”, a menţionat Igor Dodon.
De asemenea, potrivit lui, în perioada de raport a sporit numărul competițiilor naționale şi internaționale cu circa 30%. Sportivii moldoveni au obţinut performanțe la Olimpiadele mondiale, la Campionatul Mondial, Campionatul Europei etc.
În cadrul Adunării de dare de seamă a fost adoptat un program de activitate pentru anii 2022-2024, unde au fost fixate obiectivele de bază ale Federaţiei de Şah.
Igor Dodon a mulțumit tuturor colegilor pentru încrederea manifestată şi pentru aprecierea activităţii sale în calitate de conducător al Federaţiei de Şah în acești ani. „Votul dumneavoastră înseamnă nu doar o apreciere, ci şi o răspundere enormă. Sunt convins că alături de dvs., vom putea continua promovarea şahului în Moldova, să educăm mari maeştri şi campioni. Sarcina noastră, şi, în primul rând, a mea în calitate de conducător al Federaţiei, este să creăm toate condiţiile necesare, pentru ca Moldova să fie cunoscută în lumea întreagă ca o ţară-şahistă de valoare, ca o ţară în care locuiesc şi se antrenează campioni”, a remarcat președintele Federației de Șah.