[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fără vacanțe și preluarea experienței altor state în monitorizarea Coronavirus. Directorul ANSP: „Noi avem metodele noastre”
10 Martie

Directorul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că nici un fel de „vacanțe” nu vor fi instituite în țară în contextul confirmării unui caz de Coronavirus în R. Moldova. Mai mult, Nicolae Furtună spune că R. Moldova are propriile algoritme și mecanisme de a controla infecția, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Nicolae Furtună a mai punctat că nu se merită de „aruncat în vânt după experiența altor țări”.

„Vacanțe nu instituim, pentru că atunci când vorbim de coronavirus, noi avem doar un singur caz confirmat – și acela este de import – și noi, din punctul meu de vedere, am cam stabilit cercul de persoane aflate în contact și organizăm supravegherea lor. Haideți să nu ne aruncăm în vânt după experiențele altor țări. Eu țin minte avalanșa presei asupra noastră când a zis că, iată, în Belarus nu poate intra nimeni, că-s trei rânduri de scanere. Foarte bine! Câte cazuri are azi Belarusul? Are 9 cazuri. Deci nu scanerele hotărăsc situația. Am primit răspuns la prima întrebare. Am zis că hai că-i bine că, iată, China a izolat și a pus carantină, și a închis orașele. Nu știu, China a avut altă situație; China a avut cazuri multiple, densitatea populației este una mare, nici până astăzi… De ce Organizația Mondială a Sănătății nu scoate restricțiile la călătorie și la transportul de mărfuri? Pentru că, pe de o parte, mărfurile nu prezintă pericol la transmiterea infecției, pe de altă parte, iar din nou ei mizează totuși pe bunul-simț. Dar în același timp sunt țări care au redus numărul de curse directe cu zonele afectate. Iată vedeți, astăzi deja am informație că două curse – Milano și Veneția – au fost suspendate. Adică, dorim noi sau nu dorim, o să recurgem la niște măsuri, dar fiecare țară își adoptă propriile mecanisme și propriile algoritme pentru a controla infecția. Noi le avem pe ale noastre”, a spus Nicolae Furtună.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților