[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fadei Nagacevschi: „Astăzi, cred că, se vor face niște schimbări urgente la instituțiile subordonate Ministerului Justiției”
4 Decembrie

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, astăzi – în cadrul unei conferințe de presă, a venit cu declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, informează CURENTUL.

„Noi am discutat inclusiv cazul de ieri cu privire la eliberarea din detenție a domnului Vladimir Filat”, a declarat Nagacevschi.

Prin urmare, ministrul a comunicat detalii cu privire la subiect. „La data de 30 iulie 2019 a fost emisă o primă încheiere a Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana, prin care a fost redus termenul de detenție pentru condiții de detenție inumane. O a doua hotărâre, iarăși – emisă de aceeași Judecătorie, la 12 octombrie, emite o nouă încheiere prin care mai reduce o dată termenul de detenție a domnului Filat. Tot pentru condiții inumane”, a spus ministrul.

În acest fel, Nagacevschi s-a referit și la următoarele acțiuni, în acest caz. „Deja la 12 noiembrie 2019, în ziua căderii Guvernului Republicii Moldova, se înaintează de către șeful interimar al Penitenciarului nr.13 un demers către instanța de judecată, prin care se solicită eliberarea din detenție a domnului Filat – eliberarea condiționată, invocându-se că dumnealui ar fi ispășit, cel puțin, 2/3 din pedeapsă. Vă amintesc că domnul Filat a fost condamnat la 9 ani de pușcărie, dumnealui a fost deținut circa 4 ani de zile. Asta este prima întrebare care noi o să o clarificăm”, a spus el.

Totodată, ministrul a ținut să declare: „Vreau să menționez că, la baza demersului șefului Penitenciarului către instanța de Judecată a stat un proces verbal, emis de către o comisie, fiindcă pentru înaintarea demersului de eliberarea condiționată înainte de termen se întrunește o comisie special creată. Comisia respectivă ia decizia, dacă totul este în conformitate cu prevederile legii, iar dacă comisia spune – ok, atunci se înaintează respectivul demers. Am analizat și componența comisiei, care este din 11 persoane. Am constatat un lucru destul de interesant, la 19 august 2019 are loc o modificare a componenței comisiei, la 21 august 2019 are loc o nouă modificare, la 13 septembrie 2019, iarăși, se modifică componența comisiei. Nu vreau să spun că s-a făcut totul intenționat, dar apar foarte multe suspiciuni”, a mai spus ministrul.

În final, Nagacevschi a spus că vor fi luate un șir de măsuri. „Noi vom investiga. Astăzi, cred că, se vor face niște schimbări urgente la instituțiile subordonate Ministerului Justiției, pentru ca asemenea cazuri să nu se mai petreacă”, a conchis Nagacevschi.

De menționat că, ieri, fostul Premier, Maia Sandu, a declarat că, decizia de eliberare a lui Vladimir Filat nu-i aparține Guvernului condus de aceasta.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților