Procurorii din cadrul PCCOCS în comun cu Direcția de Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații, a documentat timp de un an o grupare criminală internaţională formată din cetăţeni moldoveni, ucraineni, polonezi și bulgari, care era specializată în fabricarea ţigaretelor la fabrici clandestine amplasate în diferite ţări europene, transmite CURENTUL.
Membrii grupului racolau cetăţeni moldoveni şi ucraineni, care erau transportaţi la acele fabrici clandestine unde munceau în condiţii inumane la fabricarea ţigaretelor.
În perioada de documentare și anume în luna noiembrie 2018, în localitatea Gierlachowo, Polonia, a fost identificată o fabrică clandestină de fabricarea ţigaretelor, unde au fost reţinuţi şi arestaţi 14 persoane dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni, care se află și în prezent în stare de arest. În urma operaţiunii demarate au fost confiscate sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și tone de tutun, precum și utilaj tehnic.
Procurorii din cadrul PCCOCS în comun cu Direcția de Combaterea Crimei Organizate al INI, au continuat documentarea activității criminale a membrilor grupării implicate în crearea atelierelor clandestine de producere a țigaretelor pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene şi au identificat o nouă locaţie unde membrii grupării criminale instalau o altă linie clandestină pentru fabricarea ţigaretelor contrafăcute, de această dată în Republica Bulgară, în imediată apropiere de satul Trud, regiunea Plovdiv.
Informaţiile acumulate au fost transmise în luna mai prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, iar de către echipele comune de investigaţii a Republicii Moldova, Bulgariei şi Ucrainei precum şi a specialiştilor de la Europol s-a decis ca la data de 03 iulie curent, angajații Direcţiei Combaterea Criminalităţii Organizate a Bulgariei, să intervină în forță la fabrica ilegală amplasată în apropierea satului Trud, regiunea Plovdiv.
Urmare a operațiunii petrecute, au fost reținute 12 persoane membri a grupării criminale, dintre care un moldovean, patru bulgari și șapte ucraineni. Este de menţionat că gruparea acționa în conspirație extremă, lucrătorii nu părăseau zona, iar accesul la atelier era limitat și controlat.
Potrivit datelor preliminare, aceasta este cea mai mare fabrică ilegală de producere a țigaretelor deconspirată până acum pe teritoriul Bulgariei, iar daunele aduse trezoreriei statului bulgar, se ridică la aproape 20 milioane de euro pe lună. Lunar se produceau câte 6 000 cutii de țigări contrafăcute sub mărcile „Mura“ și „Royal“.
Totodată, în apropiere de fabrică a fost deconspirat și un atelier mai mic, deschis în satul Rajevo Konare, unde se efectuau operațiunile de tăiere a tutunului, având și un tunel de evacuare special. În cursul operațiunii a fost reținută și o remorcă încărcată cu țigări în valoare de 1,5 milioane de leva, gata pentru transport, iar în fabrică au mai fost găsite țigări de peste 1 milion de leva.
La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului criminal și atragerea acestora la răspundere penală. Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 12 ani.
Cristina Parfeni