[ X ]
Fabrica de Sticlă din Chișinău – 50 ani de la fondare
22 Mai

Una dintre cele mai cunoscute întreprinderi din Moldova – Fabrica de Sticlă din Chișinău, cu fiecare zi, se apropie de un frumos jubileu – 50 de ani de la fondare. Este un bun prilej pentru a ne aminti de unde a pornit Fabrica şi ce poziţie ocupă în prezent.

Fabrica de Sticlă din Chișinău a fost înființată la 28 iunie în anul 1970, ca urmare a unul ordin al Ministerului Industriei Materialelor de Construcție. După înființare, mai întâi a fost dată în exploatare secția nr.1, apoi secția nr.2 și nr. 3.

La început Fabrica de Sticlă a fost proiectată pentru a produce ambalaj pentru industria alimentară, cum ar fi fabricile de conserve, fabricile de vinuri. Pe parcursul dezvoltării sale, în timpul Uniunii Sovietice, Fabrica a exportat produse în toate republicile unionale. O parte din acestea au fost exportate chiar și în Africa, Asia, țările fostului lagăr socialist.

Din start la Fabrică au activat trei secții, apoi a fost pusă în funcție încă o secție, care producea articole de uz casnic, cum ar fi diferite vaze, pahare. După destrămarea fostei Uniuni Sovietice, Fabrica de Sticlă a trecut prin vremuri dificile. Astfel, la moment, activează numai o secție de producere, trei secții au fost închise încă în anii 2007-2009. Din 2009 activează numai secţia nr. 2. Aceasta a fost modernizată, productivitatea s-a mărit, se folosesc alte tipuri de forme, se folosesc noi tehnologii de răcire a formelor, care dau posibilitatea de a spori productivitatea întreprinderii.

În prezent, Fabrica produce circa 4300-4400 tone de sticlă pe lună. Articolele din sticlă variază de la borcane de 314 ml în volum până la 5 litri, sticlele – de la 250 ml până la 1 litru. Cele mai solicitate produse la moment sunt borcanele cu volumul de 314 ml, 370 ml, 580 ml și mai mult de 720 ml, dar și sticlele cu volumul de 250 ml, 0,5 litri și 750 ml.

Fabrica se străduieşte să acopere, în mod prioritar, necesităţile cumpărătorilor autohtoni, dar, totodată, producţia sa de sticle e exportată în Armenia, Azerbaidjan, România, Macedonia, Italia, iar borcanele – în România, Ungaria, Macedonia, Bulgaria, Italia, Grecia.

Chiar dacă are bine pusă la punct activitatea de producere, Fabrica de Sticlă din Chişinău nu ar spune „nu” unor noi investiţii. E nevoie de investiţii, în special pentru modernizarea maşinilor de fasonat produsele din sticlă, pentru modernizarea aparatelor de control, de control a calităţii, deoarece, având productivitate înaltă a liniilor de producere, angajaţilor le este greu să depisteze toate rebuturile care apar în procesul de producere.

Fabrica de Sticlă din Chişinău are planuri de viitor mari, având în vedre că, începând cu anul 2021, se preconizează ca în Europa să se interzică strict ambalarea produselor în tetrapak. Deci, urmează ca produsele să fie ambalate în sticlă, iar aceasta ar permite Fabricii de Sticlă din Chişinău în perspectivă să-şi mărească productivitatea, să modernizeze maşinile de ambalare, să obţină un profit mai bun pentru a oferi angajaţilor săi salarii mai mari şi condiţii de muncă la nivel, pentru ca ei să aibă un loc de muncă acasă, să fie alături de familiile lor.

Cu alte cuvinte, Fabrica de Sticlă din Chişinău se apropie de jubileul de 50 de ani nu doar cu rezultate frumoase, ci şi cu perspective optimiste.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților