În cadrul exercitării unei cauze penale, procurorii Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, împreună cu ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații, au deconspirat o grupare specializată în fabricarea și punerea în circulație a cardurilor și a altor instrumente de plată false, transmite CURENTUL.
Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unei cauze penale, ce ține de fabricarea sau punerea în circulație a cardurilor sau a altor instrumente de plată false, săvârșite în proporții deosebit de mari. Activitatea infracțională a suspecților a fost documentată de la începutul anului 2019 până în prezent.
În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că, organizatorul grupării, un bărbat de 42 de ani, locuitor al municipiului Chișinău (condamnat anterior în una din țările Uniunii Europene pentru infracțiuni similare), își desfășura activitatea infracțională într-un apartament din capitală. Cu ajutorul unui utilaj sofisticat de ultimă generație, suspectul clona cardurile bancare, inclusiv PIN-codurile și prin diferite modalități ilegale primea din afara țării, preponderent țările UE, informație de pe cardurile persoanelor fizice care dețin conturi bancare cu mijloace bănești de proporții. Ulterior, informația era imprimată sau stocată pe alte benzi (clonuri), iar prin diferite scheme frauduloase sustrăgeau bani de pe conturile persoanelor terțe. În activitatea dată, ultimul a atras și alte persoane, repartizând roluri pentru fiecare în parte.
La 20 martie, 2019, ofițerii din grupul de urmărire penală au descins la domiciliile suspectului și în mijlocul de transport al acestuia. În rezultatul acțiunilor demarate, a fost depistat apartamentul care era amenajat și înzestrat cu utilaj special care permite copierea datelor de pe cardurile bancare, utilaj întrebuințat la confecționarea cardurilor bancare false, skimmere, alte mijloace tehnice confecționate artizanal în scopul extragerii datelor de pe cardurile bancare. Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate peste 11000 euro și 650 dolari SUA.
Astfel, a fost reținut organizatorul infracțiunii, care urmează a fi prezentat în fața Instanței de Judecată pentru ai fi aplicată măsura preventivă sub formă de arest.
La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunii, precum și stabilirea persoanelor din comunitatea europeană, complici la această infracțiune.
Dacă se va dovedi vinovăția suspectului, acesta riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.
Cristina Pendea