[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expoziție temporară la Muzeul Național de Istorie „Drepți între popoare” – o reamintire a evenimentelor tragice din istoria poprului evreu
27 Ianuarie

Astazi, 27 ianuarie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest context, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei se desfășoară expoziția temporară „Drepți între popoare”, care vine ca o reamintire a evenimentelor tragice din istoria poporului evreu, precum și un tribut de respect și memorie pentru drepții popoarelor lumii.

Potrivit organizatorilor, expoziția foto-documentară prezentă istoriile a peste 26 de persoane care au reușit să salveze sute de mii evrei de la suferință, maltratare sau chiar moarte.

„Acestea sunt istoriile soldaților care au încălcat ordinele directe ale comandanților lor, țărani săraci care își ascundeau vecinii evrei în subsoluri și fântâni, preoții care au ajutat refugiații evrei să treacă granițele și să se ascundă de persecutorii lor, familii întregi care au preluat copii evrei care au rămas fără părinți”, au specificat reprezentanții muzeului.

Persoanele care au salvat măcar un evreu de la execuție sau deportare în lagărele de concentrare, au fost numiți „Drepți între popoarele lumii”. În total, acest titlu au primit circa 26 de mii de persoane, din 51 de țări.
Materialele pentru expoziție au fost furnizate de Memorialul Național Yad Vashem, din Israel.

Menționăm că, evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Evreiesc KEDEM cu sprijinul Biroului Elvețian de Cooperare din Moldova și al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția poate fi vizitată în incinta muzeului până la data de 31 ianuarie.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților