[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expoziție inedită în Italia! Fotograful Denis Chicu: Scopul acestui proiect este să facem mai cunoscută ţara noastră!
18 August

Fotograful Denis Chicu, în septembrie curent, va avea o expoziţie de fotografie intitulată “Storie dell’Est: la Moldavia (Poveşti din est: R. Moldova), care se va desfăşura în Italia. Astfel, pentru CURENTUL, a oferit mai multe detalii despre acest proiect.

“Pe 5-6 septembrie 2020 se va desfășura expoziţia foto despre R. Moldova şi cultura ei. Acest proiect l-am intitulat – “Poveşti din est: R. Moldova” în încăperea clădirei istorice “Palazzo Toaldi Capra” în Schio (Vicenza), Veneto, Italia” – spune Denis.

Pentru că, pandemia a dat planurile peste cap, acest eveniment nu poate fi de mare amploare – cum şi era planificat, însă la expoziţie se va povesti despre R. Moldova prin fotografii profesioniste, în colaborare cu fotograful Denis Chicu.

“Vor fi obiecte tradiţionale, muzică şi altele (vizita va fi însoţită de un ghid audio gratuit). Scopul acestui proiect este să facem mai cunoscută ţara noastră cu tradiţiile şi bucatele noastre, istoriile de emigrare şi integrare în Italia” – mai spune el.

La expoziţie vor fi teme ca:
– Curiozităti şi asemănări între Italia şi R. Moldova;
– Peisaje din R. Moldova;
– Locuri de vizitat;
– Vinuri şi vinăriile din R. Moldova;
– Bucate tipice din R. Moldova cu reţete detaliate;
– Tradiţii şi folclor;
– Viaţa la sat;
– Moldova în Uniunea Sovietică;
– Povestiri despre emigrare şi integrare în societate Italiană;
– Spaţiu dedicat pentru a putea face fotografii cu “casa mare”.

De asemenea, fotograful spune că, acest proiect este în colaborare cu Primăria oraşului Schio (Vicenza), mai exact cu biroul de politici şi cultura pentru tineret (“Informagiovani”). „Este un proiect cultural, de voluntariat şi nefinanţat, născut în proiectul denumit „Space invaders”, unde primăria de la orașul Schio dădea spații pentru evimente/expoziții în mod gratuit la tineri până la 29 de ani, care aveau idei interesante ca să promoveze cultura, știință, integrarea, artă” – a adăugat el.

Totodată, Denis mai spune: „Cine organizează? Chicu Veronica, o tânără studentă la Economie la Padova, de 23 de ani – stabilită cu familia în Italia de mai bine de 15 ani. Este pasionată de călătorii și cu expoziția această a vrut să redescopere rădăcinile moldovenești și să facă un proiect de integrare prin exprimarea culturii moldoveneşti. După studiile făcute în cursul de management a resurselor umane internaționale a descoperit cât de important este să cunoști cultura la o altă țară și care probleme poate să nască când cineva emigrează”.

La fel, proiectul a implică sponsori din Italia și din Moldova, Agenția de Investiții și Muzeul Etnografic din Călărași.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților