[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expoziție inedită a unei pictorițe originare din Republica Moldova și stabilită în Belarus. Lucrările sunt create printr-o tehnică specială
9 Decembrie

Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus a organizat expoziția lucrărilor pictoriței Liubovi Rusnac, originară din Republica Moldova şi stabilită în Republica Belarus. Publicul de la Minsk a avut posibilitatea să admire 40 de opere, create printr-o tehnică specială, fără ajutorul mâinilor, transmite CURENTUL.

În cuvântul său de salut, ambasadorul Victor Sorocean a adus mulțumiri pictoriței Liubovi Rusnac, pentru posibilitatea oferită publicului de la Minsk de a comunica la direct și de a-i admira lucrările expuse, care reflectă perfect emoțiile și relațiile de prietenie create de-a lungul istoriei între popoarele ţărilor noastre.

Potrivit pictoriței, destinul și lucrările sale inspiră și încurajează oamenii să mediteze asupra adevăratelor valori ale vieții și să învețe să apreciezi fiecare moment trăit. „Soarta și inima mea sunt împărțite în două jumătăți – moldovenească și belarusă. De aceea și picturile mele transmit cele mai vii amintiri ale frumuseții Moldovei și Belarusului. În fiecare tablou o parte din sufletul meu am combinat-o cu soarele și căldura pământului moldovenesc și cu bunătatea și cumpătarea belarușilor” – a menționat Liubovi Rusnac în cadrul ceremoniei de inaugurare.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Belarus, membrii diasporei moldovenești și publicul larg.

Evenimentul a fost organizat cu suportul organizației obșteşti „Asociația Belarusă pentru cultură și prietenie”, biblioteca prezidențială a Republicii Belarus, Centrul Republican al Culturilor Naționale și întreprinderea mixtă moldo-belarusă „Codru”.

Notă: Liubovi Rusnac s-a născut la 7 octombrie 1974 în satul Mărcăuți, Republica Moldova. La 25 de ani tânăra pictoriță a fost diagnosticată cu o boală gravă – scleroză multiplă. La 30 de ani se deplasa cu ajutorul bastonului, la 36 au încetat să funcționeze picioarele și a ajuns în cărucior pentru invalizi, iar din 2014 nu-i mai funcționează mâinile, fiind nevoită să țină accesoriile pentru pictură cu ajutorul gurii. Ea este cunoscută și apreciată în Republica Belarus. În anul curent, în cadrul Zilelor diasporei pentru prima dată și-a expus lucrările în țara de baștină – Republica Moldova.

Cristina Parfeni

2

Inapoi la arhiva noutaților