La Parlament a fost inaugurată expoziția de fotografii documentare Moldpres – Agerpres „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”. Expoziția reconstituie simbolic Podul de Flori de acum 35 de ani și emoțiile trăite de zeci de mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului. Cele 28 de fotografii de arhivă expuse au fost realizate de fotografi cunoscuți din Republica Moldova și România, printre care Mihai Potârniche, Codruța Dragoescu și alții. Autorii fotografiilor au surprins mii de oameni cu flori în mână, la punctele de trecere a frontierei de la Sculeni și Oancea-Cahul.
Prezent la eveniment, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat mulțumiri organizatorilor pentru ideea inaugurării acestei expoziții memorabile atât la Parlamentul Republicii Moldova, cât și la Parlamentul României. Șeful legislativului a menționat că prezentarea expoziției în cele două parlamente este o ocazie de a o face accesibilă publicului larg, întrucât mulți își vor regăsi rudele care au participat la evenimentele istorice, atunci când s-a împlinit un vis al multor români de pe ambele maluri ale Prutului de a ajunge în România și, respectiv, în Moldova. „Dacă predecesorii noștri au construit Podul de Flori și au făcut acest pas important pentru neamul românesc, generației noastre îi revine datoria de a construi poduri de piatră”, a subliniat Igor Grosu.
La vernisarea expoziției au fost prezenți și câțiva martori ai evenimentelor din anul 1990. Maestrul fotograf Mihai Potârniche, deputații Vitalie Jacot și Mihail Druță și-au amintit de momentul istoric când frontiera de la Prut a fost deschisă pentru câteva ore. Discursuri tematice au avut și directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, directorul Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, Vitalie Hadei, și directorul adjunct al Agenției Naționale de Presă „Agerpres”, Cristian-Dan Durleci-Mateescu.
Evenimentul a culminat cu un moment artistic emoționant. Biana Recean, studentă la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, a transmis, prin intermediul piesei „Maluri de Prut” din repertoriul regretaților artiști Doina și Ion Aldea-Teodorovici, emoțiile trecutului, amintind de cei care au luptat pentru independența țării.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Agenția Informațională de Stat „Moldpres” și Agenția Națională de Presă „Agerpres” și va fi deschisă pentru vizitatorii Parlamentului până pe data de 16 mai 2025.