Pe 28 septembrie 2021, la ora 15:00, în incinta Muzeului de Istorie al Orașului Chișinău, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie documentară „Calea Ferată din Moldova – 150 ani de la inaugurare”, organizată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, transmite CURENTUL.
Evenimentul este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub patronatul Direcției Cultură a Consiliului Municipal Chișinău, în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Căii Ferate din Moldova și Agenția Națională a Arhivelor.
Expoziția „Calea Ferată din Moldova – 150 ani de la inaugurare”, prezentă fotografii care reflectă momente relevante din istoria Căii Ferate. Evoluția transportului feroviar a început de la linii din lemn, piatră și cele moderne din oțel, unde ca forță de propulsie s-au folosit întâi caii, ca apoi să se introducă transportul mecanizat cu locomotive. Pentru Basarabia istoria transportului feroviar începe în 1844. Însă începutul oficial al istoriei Căii Ferate din Moldova se consideră de la deschisă circulația trenurilor pe sectorul Tiraspol-Chișinău, din august 1871. După care construcția magistralei a luat amploare. Prima gară feroviară din Chișinău era construită temporar din lemn, iar în 1871 după un proiect al arhitectului H. Lonsky, care a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial și reconstruită în 1948, după proiectul arhitectului L. Ciuprin și A. Șciusev în calitate de consultant principal.
Actualmente Calea Ferată din Moldova este una din cele mai importante componente a infrastructurii naționale, care menține comunicarea dintre regiunile țării și contribuie la dezvoltarea economică, iar cei 150 de ani de activitate cuprind viața și munca multor generații de feroviari, profesioniști și entuziaști, devotați profesiei.
Expoziția „Calea Ferată din Moldova – 150 ani de la inaugurare” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în perioada 28 septembrie – 30 septembrie 2021.
Doina Buruiană