[ X ]
Exporturile R. Moldova de la începutul anului. În ce țări a crescut și unde s-a diminuat
15 Aprilie

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna februarie 2019 s-au cifrat la 241,4 mil. dolari SUA, cu 3,1% mai mult față de luna precedentă și cu 11,9% – comparativ cu luna februarie 2018, transmite CURENTUL.

În ianuarie-februarie 2019 exporturile de mărfuri au totalizat 475,7 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2018 cu 9,1%.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 335,5 mil. dolari SUA, fiind în creștere cu 11,3% față de ianuarie-februarie 2018, care a contribuit la majorarea pe total exporturi cu 7,8%.

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 140,3 mil. dolari SUA, majorându-se cu 4,3% comparativ cu ianuarie-februarie 2018. Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, seturi de fișe pentru bujiile de aprindere si alte seturi utilizate în mijloacele de transport, cabluri coaxiale, conductoare și transformatoare electrice, genți, articole de buzunar din piele și din materiale textile, nuci decojite, scaune, părți de scaune, jucării, volane, coloane și cutii de direcție pentru autovehicule) au deținut 21,6% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țigarete care conțin tutun, distilate de vin sau de tescovină de struguri, whisky, gin, votcă, lichioruri, bere, motorină, țesături și materiale tricotate sau croșetate, uleiuri esențiale, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, articole de transport sau de ambalare din materiale plastice și din lemn, autoturisme, mobilier) – 7,9%.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 306,6 mil. dolari SUA (cu 4,6% mai mult față de ianuarie-februarie 2018), deținând o cotă de 64,5% în total exporturi (67,2% – în ianuarie-februarie 2018).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 13,6% (în ianuarie-februarie 2018 – 16,2%), ce corespunde unei valori de 64,7 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 8,5%, comparativ cu ianuarie-februarie 2018.

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-februarie 2019, comparativ cu perioada similară din anul 2018, relevă majorarea exporturilor în Turcia, România, Italia, Cipru, Polonia, Siria, Afganistan, Canada, Germania, Republica Cehă, Indonezia, Serbia, Elveția, Egipt, SUA, Maroc, Brazilia, Israel, Myanmar, Letonia, care a favorizat creșterea pe total exporturi cu 18,5%.

În același timp s-au micșorat exporturile în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Franța, Belarus, Austria, Georgia, Kazahstan, Olanda, Arabia Saudită, Danemarca, Azerbaidjan, Estonia, Irlanda, Irak, Ucraina, Slovacia, Armenia, Ungaria, atenuând astfel creșterea pe total exporturi cu 9,4%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților