„Comercializarea produselor de origine vegetală din Republica Moldova, este în continuă creștere în volum și mai variat ca piețe de desfacere”. Aceasta este concluzia ANSA făcută în baza analizei datelor din certificatele fitosanitare eliberate de către inspectorii fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ANSA pentru exportul produselor agricole în anul 2017, transmite CURENTUL.
Sortimentul produselor cuprinde: fructe și legume în stare proaspătă și uscată, plante medicinale uscate pentru ceai, semințe de nuci, cereale cu bob integru precum și de prelucrare mecanică, semințe pentru însămânțare, material săditor (pomicol, viticol, decorativ), produse de cofetărie care conțin cacao, produse din lemn și materii vegetale.
Menționăm de asemenea, că pentru anul 2017, exporturile produselor de origine vegetală s-au efectuat în peste 80 de state ale lumii și au fost eliberate cca. 92 mii de certificate fitosanitare la 1055 de operatori. Cele mai solicitate direcții pentru export au fost România, Federația Rusă, Polonia, Bulgaria, Ucraina, etc. Exportul s-a efectuat și în statele din bazinul Oceanului Indian. O tendință tot mai pronunțată spre diversificarea exportului s-a constatat la culturile bacifere și nucifere.
La exportul de fructe în starea proaspătă menționăm creștere:
la fructe în starea proaspătă: mere cu 9% , prune cu 30%, zmeură – cu 14%, struguri – cu 30% ;
la legume: ceapă în zeci de ori, tomate cu 30%, varza albă cu 15 %, varza chinezească în trei ori. În premieră s-a exportat în a.2017 castraveți și conopida în starea proaspătă.
Pe lângă fructele tradițional exportate au apărut poziții noi de pomușoare: afine, agrișe, coacăză, mure. Aceste produse constituie un total de 1992 tone în stare proaspătă exportate în anul 2017.
Pentru prima dată în anul trecut s-a exportat salată verde, pereți din coajă de nuci, sămânță de coriandru, de altfel au fost exportate și unele legume care n-au fost exportate în trecut din Republica Moldova sau au fost exportate într-o cantitate neînsemnată. Acestea sunt: ardeiul gras într-o cantitate de cca 50 tone, morcov (625 t) – spre piața CSI în proporție – 98%, varză chinezească (795 t) – spre piața CSI cu 98% și usturoi (20 t) 100% spre CSI, vinete (0,5 t) exportate în statele CSI. Tomatele uscate – 5,8 tone exportate integral în statele UE.
În anul trecut a crescut exportul de fructe uscate: prune, mere, pere și gutui, precum și făină din coajă de măr și pulpă de măr deshidratată. Volumul fructelor uscate, cu excepția prunelor uscate, exportate în a. 2017 (384 tone) de asemenea este în creștere, de două ori față de anul 2016 (147 tone).
Fructele uscate s-au exportat în toate statele în cantități mai mult sau mai puțin egale pe când fructele prelucrate în făină sau pulpă sunt exportate în statele UE, făină din coajă de măr – 170 tone, pulpă de măr deshidratată – 496 tone și pulpă din sfeclă de zahăr – 2940 tone. Exportul de pruna uscată este în creștere de la 6 mii tone în anul 2016 până la 9 mii tone în anul 2017.De menționat creșterea exportului de nuci în coajă de la 1657 tone în anul 2016 la 1842 tone în anul 2017. Exportul de miez de nucă se menține la același nivel: 14 mii tone în anul 2016 și 13,6 mii tone în anul 2017, cu prioritate pentru țările ale Uniunii Europene, 80%.
În anul trecut s-a majorat volumul exportului de orz cu 40 și de porumb cu 18 la sută fața de anul 2016. Exportul s-a făcut atât în statele UE cât și în țările bazinul Oceanului Indian.
La culturile tehnice: volumul de export de rapiță a crescut de la de la 52 mii tone în anul 2016 până la 76 mii tone în anul 2017, floarea soarelui – de la 388 mii tone în anul 2016 la 448 mii tone în anul 2017.
În contextul de diversificare a produselor exportate, menționăm că agricultorii noștri, pe lângă produsele tradiționale, exportă ciuperci, muștar alimentar, măceș și făină de orz, hrișcă, porumb, secară.
În creștere este volumul produselor care în anul precedent s-au exportat prima dată. De exemplu: tomate uscate – de la 3 tone până la 6 tone în anul 2017.
Piața CSI rămâne a fi una tradițională pentru exportul fructelor proaspete. În anul trecut s-au exportat:mere 177 mii tone, inclusiv în Federația Rusă 173 mii tone, prune 52 mii tone, Federația Rusă – 32 mii tone, strugurii – 84mii tone, inclusiv Federația Rusă – 54 mii tone. De remarcat că fructe în stare proaspătă sunt livrate nu numai pe piețele tradiționale ale țărilor CSI (Belarus și Federația Rusă), dar și pe alte piețe, inclusiv ale Uniunii Europene. De exemplu: prunele în starea proaspătă sunt exportate în 16 țări, devenind un produs atractiv pentru România (cu volumul de 6,5 mii tone), Estonia ( 200 tone), Polonia (7 mii tone), Slovacia (180 tone), Cehia (500 tone), Letonia (800 tone), Croația (500 tone), Germania (120 tone).
Tot mai diversificată devine piață de desfacere pentru mere în starea proaspătă. În anul precedent afară de țările CSI mere s-au livrat și în România (peste 3 mii tone), Belgia (38 tone), Georgia (42 tone), Italia (41 tone), Slovacia (20 tone).
Pentru strugurii moldovenești sunt deschise piețele României (5 mii tone), Estoniei (100 tone), Poloniei (aproximativ de 400 tone), Cehiei (500 tone), Letoniei (500 tone), Croației (la 160 tone), Irak (aproximativ 500 tone).În premieră, în anul 2017 s-a livrat în Mongolia mere (19 tone) și struguri (56 tone).
Creșterea volumului exporturilor de produse vegetale și diversificarea piețelor contribuie la dezvoltarea economiei statului.
Cristina Parfeni