Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova și un grup de șapte companii exportatoare de miere, membre ale asociației, vor fi prezente online pentru cumpărători datorită paginilor web dezvoltate cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, transmite CURENTUL.
Pagina web a Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova oferă informații despre tipurile de miere produse în Republica Moldova și prezintă membrii săi care pot livra mierea moldovenească în orice colț al lumii. Totodată, paginile web ale procesatorilor-exportatori prezintă tipurile de miere produse, tipurile de ambalaj disponibil și infrastructura de care dispun pentru omogenizarea și ambalarea mierii. Adițional, trei exportatori de miere au dezvoltat pe paginile lor web magazine online, care permite cumpărătorilor să procure diferite tipuri de miere direct de la sursă. Inițial aceste magazine sunt orientate către consumatorul local, dar ulterior vor livra renumita miere moldovenească și cumpărătorilor din alte țări.
Paginile web ale exportatorilor de miere (de exemplu www.reginanaturii.com, www.apifera.md, www.honey.md) vor permite continuarea activităților de promovare a produsului și dezvoltarea unor noi colaborări comerciale, în situația posibilităților reduse de călătorie și sistarea expozițiilor internaționale.
În prezent Republica Moldova exportă circa 70 la sută din mierea produsă, preponderent pe piața UE, în țări precum Italia, Slovacia, România, dar și în Canada și SUA. În anul 2019, din cele aproximativ 6,500 de tone de miere produse în Republica Moldova, circa 4,000 de tone au fost exportate. Conform registrului prezentat de ANSA, în 2019 în Republica Moldova existau 24 de exportatori de miere, dintre care cei mai mari 12 exportatori sunt membri ai Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova.
Cristina Pendea