[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expertul Igor Munteanu: „Mă aștept ca în 2018 oamenii deștepți și curajoși să găsească putere și pricepere pentru a-și uni forțele”
1 Ianuarie

Directorul Executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că anul 2017 a fost unul problematic și intens pe plan profesional, dar unul plăcut pe plan personal.

Solicitat de către CURENTUL, Igor Munteanu ne-a spus cum a decurs anul 2017.

„A fost un an binecuvântat de multe lucruri plăcute pentru mine personal. Nu am nimic ce să-i reproșez anului care s-a scurs, cu excepția poate a faptului ca a fost mult prea scurt. Pe plan profesional, 2017 a fost problematic și intens, plin de ambiguități pe planul afacerilor publice, în care, Institutul pe care-l conduc, IDIS, a încercat să mențină un ritm candențat cu presiunile și obligațiile pe care le simțim în acest moment. Împreună cu colegii mei am dat drumul mai multor cercetări sociale (People Watch), în tandem cu CBS Axa, care par să fi măsurat cel mai exact barometrul vieții social-politice din RM. Am scris și lansat HDR-2016 (Raportul pentru Dezvoltare Umană), cu sprijinul Programului ONU în RM, Raportul Stării Democrației Locale (SoLD-2017), cu sprijinul SDC și IDEA International. Am lansat Indexul Regional al Dezvoltării Businessului 2017, cu sprijinul Slovak Aid. În plan profesional, toți cei care-și asociază numele și expertiza profesională de IDIS au muncit intens cu randament sporit pentru a monitoriza sistemul de achiziții publice în RM, măsurarea eficienței managementului întreprinderilor de stat, după cum am creat parteneriate consistente cu organizații respectate, cum sunt Transparency International – Moldova, CALM și Promo-Lex. Am cooperat intens cu mai multe universități europene din Berlin, Leiden, Vilnius și Varșovia în vederea măsurării discursului în politica externă a Federației Ruse și a Uniunii Europene, multe dintre aceste rapoarte și măsurări pot fi accesate liber pe site-ul instituțional al IDIS – www.viitorul.org., iar cele care nu vor putea fi găsite acolo sunt restricționate pentru uz închis”, ne-a spus Igor Munteanu.

Expertul consideră că, din punct de vedere politic, a fost un an nu prea bun, dar pe alte planuri a fost unul excepțional.

„Anul 2017 nu a fost însă un an bun pentru starea de lucruri generală din RM, și acest lucru s-a datorat ambiguităților politice, generate de povara unei guvernări ineficiente, cu multe probleme de integritate și oameni care se află în funcțiile lor mai puțin pentru a rezolva, și mai degrabă pentru a conserva actualele probleme. Avem un mare deficit de încredere și reprezentare între populație și clasa politică. Parlamentul a devenit mult mai puțin reprezentativ decât la momentul ultimului scrutin parlamentar, iar modul în care își face lucrul justiția și procuratura trezește consternare și critică, pe plan intern și extern.

Dintre reușite aș putea menționa premiul luat de basarabeanca Ana Munteanu la Vocea României, performanțele excepționale ale sopranei Naforniță la Viena, iar a doua reușită este intrarea în funcționare a Tekwill, un parc tehnologic specializat pe sectorul IT, ca rezultat al unei cooperări excepționale între Universitatea Tehnică din RM și Programul USAID”, a spus Igor Munteanu.

Expertul consideră că se așteaptă ca anul 2018 să fie unul al ideilor puternice.

„La așteptări am o torbă întreagă de lucruri importante, care au întârziat prea mult. Mă aștept ca în 2018 oamenii deștepți și curajoși să găsească putere și pricepere pentru a-și uni forțele, morale, intelectuale, politice, experiența și creativitatea care ne definește atât de bine ca purtători ai unei culturi viguroase cu rădăcini latine, pentru a învinge forțele răului, pe plan electoral și public. Aștept să apară mai multe idei puternice care să însuflețească încrederea oamenilor în ideea de schimbare, de progres social, de europenizare și occidentalizare a acestui stat, care are disperată nevoie de re-deșteptare și însuflețire. Asta sper și asta cred ca-i timpul să se întâmple în 2018.

Mulți ani și să vedem aceste lucruri aievea”, ne-a spus Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Republicat din 26 decembrie 2017.

Inapoi la arhiva noutaților