[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expertul financiar Oleg Braga despre iniţiativa de liberalizare a pieţei muncii: Va impulsiona dezvoltarea economică a ţării noastre!
8 Iunie

Pe ce fel de investiții ar trebui să mizeze R. Moldova? Răspunsul expertului financiar Oleg Braga! Omul de afaceri Oleg Braga, manager financiar cu o experiență de aproape 30 de ani în cadrul mai multor companii mari private și de stat, Președinte la Comisiei pentru susținerea examenelor de stat, Facultatea Busines&Administrare din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), de aproape 20 de ani, consideră că R. Moldova are un potențial investițional enorm.

Într-un interviu pentru locals.md, Braga a spus că, un mare avantaj este poziţionarea noastră geografică, dar şi accesul pe care-l are țara noastră la diverse pieţe regionale. Nu este un secret că mulţi dintre cei ce au efectuat investiţii până acum în Republica Moldova au fost atraşi de forţa de muncă relativ ieftină şi destul de calificată din Republica Moldova. Treptat, acest avantaj a început să dispară şi astăzi unele întreprinderi mari depun eforturi serioase pentru a-şi completa statele de personal.

Este un efect colateral al migraţiei masive cu care ne confruntăm. Dar, aceasta ţine şi de libertăţile fundamentale pe care le are omul – nu poţi închide frontierele şi să le interzici oamenilor să-şi aleagă ţara în care să trăiască şi să muncească. De aceea, soluţiile trebuie identificate pe alte dimensiuni, iar un prim pas în acest sens Guvernul Republicii Moldova l-a făcut deja – mă refer la iniţiativa de liberalizare a pieţei muncii, prezentată recent de ministrul Economiei şi Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Implementarea acestei iniţiative ne va permite într-o măsură oarecare să suplinim deficitul forţei de muncă, inclusiv a celei calificate, care se prefigurează deja. Mai mult ca atât, voi risca să presupun că respectiva iniţiativă ne-ar putea ajuta nu doar la soluţionarea problemei menţionate, ci chiar să impulsionăm dezvoltarea economică a ţării noastre, spune Braga. Expertul consideră că R. Moldova trebuie să mizeze inclusiv pe investitorii din interiorul țării. Este absolut greşit când se consideră că Republica Moldova trebuie să-şi canalizeze eforturile exclusiv pe atragerea investiţiilor din exterior.

Şi în Republica Moldova există mulţi potenţiali investitori – e vorba de oameni de afaceri prosperi, care au făcut business onest până acum, au contribuit la bugetul ţării în mod substanţial, au creat locuri de muncă etc. Cunosc nu din auzite că mulţi dintre ei, având anumite capitaluri şi posibilităţi, ar fi dispuşi să efectueze noi investiţii. Ei trebuie doar încurajaţi să o facă şi să primească un minim set de garanţii că vor putea să-şi implementeze proiectele investiţionale fără careva obstrucţionări. Apropo, semnale de acest fel, cel mai probabil, aşteaptă şi investitorii străini, mai crede Braga. În opinia sa, autoritățile fac pași concreți pentru a oferi noi oportunități investitorilor. Spre exemplu, legislaţia noastră devine tot mai „prietenoasă” cu investitorii; costurile de producţie sunt mult mai mici decât în alte ţări; justiţia se reformează cu paşi rapizi, iar aceasta pentru potenţialii investitori este un semnal destul de bun etc. Cu alte cuvinte, Republica Moldova are mai multe veritabile puncte de atracţie pentru investitori, dar şi procese în derulare care în perspectivă vor face climatul investiţional de la noi şi mai atractiv, mai afirmă Braga.

Inapoi la arhiva noutaților