Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) cu susținerea Fundației pentru o Societate Deschisă (FOSI), a organizat cea de a șasea audiere publică, care a fost dedicată subiectului reformei administrației și a serviciilor publice din mun. Chișinău. În cadrul evenimentului a fost prezentată propunerea de politică publică, care prevede reorganizarea Direcției Generale Educație, Tinere și Sport (DGETS), prin lichidarea Direcțiilor educație de sector, transmite CURENTUL.
Scopul audierii publice a fost identificarea unor mecanisme, care ar permite asigurarea calității procesului educațional în mun. Chișinău, prin asistarea autorității publice locale în reorganizarea DGETS. Astfel, experții IPRE sunt de părere că din cauza structurii învechite a Direcției, aceasta nu răspunde standardelor, cerințelor și misiunii pe care o are. DGETS are prea multe funcții ce implică logistică și gestionare, ce face ca să devieze de la misiunea sa, cea de a asigura calitatea procesului de educație, iar dublarea funcțiilor între preturile de sector și direcțiilor de sector ale DGETS duce la lipsa transparenței în transparența în acțiunile organizației și a funcționarilor.
„Numărul total de angajați DGETS este 709, 5 unități de personal, care include atât funcționari publici cât și personal auxiliar. Din totalul acestora 384 sunt doar contabili. Acesta este un exemplu care demonstrează că structura actuală a DGETS face ca aceasta să nu-și poată îndrepta toate eforturile pentru îndeplinirea misiunii sale – de asigurare a calității a procesului de educație în municipiul. Totodată, vorbind cu părinții, dar și cu colaboratorii DGETS, am ajuns la concluzia că din cauza birocrației excesive înscrierea copiilor la grădinițe este un proces extrem de anevoios, iar, de exemplu, vara rândul celor care așteaptă poate ajunge la 200 și se extinde până în curte. De aceea noi credem că Direcția ar trebui să se axeze pe crearea de facilități pentru părinți și înființarea unei platforme de comunicare on-line cu aceștia, ce ar reduce birocrația, factorul uman și ar ușura interacțiunea părinților cu DGET”, este de părere Ruslan Codreanu, expert IPRE.
O altă propunere a politicii publice este de transferare a funcțiile tehnice – întreținere și pregătirea pentru sezonul rece, lucrări inginerești – la preturi, iar celelalte – de achiziții și contabilitate – la DGETS. Astfel, experții IPRE au ajuns la concluzia că aplicarea măsurilor de intervenție propusă vor duce la asigurarea unei calități mai bune a procesului educațional, prin implementarea a noi procese de organizare a sistemului educațional municipal, cum ar fi crearea platformei on-line între cetățeni și autorități. Totodată, reorganizarea DGETS va duce la reducerea costurilor bugetare, prin crearea unui sistem al achizițiilor publice centralizate și a transparenței în cheltuirea banilor publici.
Cristina Parfeni