[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experții APM au adus propuneri de îmbunătățire a reglementărilor pentru activitatea antreprenorilor agricoli
30 Octombrie

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) constată mai multe lacune ale cadrului regulator și a procedurilor administrative referitoare la lanțurile valorice cum sunt merele, strugurii de masă, sâmburoasele, legumele cultivate în câmp deschis și în sere, pomușoarele, și mierea naturală, transmite CURENTUL.

Aceste constatări dar și posibilitățile de reducere a poverii juridice și administrative asupra producătorilor agricoli au fost prezentate de experții APM în cadrul unei întruniri la care au participat reprezentanții instituțiilor publice din domeniul agricol, asociațiilor producătorilor agricoli, fermieri, etc..

Constatările au fost formulate urmare a unei analize complexe a reglementărilor privind timpul, costul, acțiunile, documentele însoțitoare necesare, actul final, specifice etapei de înregistrare, furnizare de materie primă și echipamente, producere, procesare, distribuire, comercializare și export.

În general, potrivit concluziilor studiului, cadrul regulator referitor la lanțurile valorice analizate este destul de permisiv și tinde să ușureze eforturile administrative și birocratice cu care se confruntă producătorii agricoli. Totuși, există domenii și procese care nu sunt suficient reglementate, fapt ce creează obstacole pentru agricultori. Astfel, la etapa de înregistrare a afacerii au fost identificate lacune ale cadrului regulator privind recunoașterea grupurilor de producători. La etapa aprovizionării afacerii s-au constat drept complicate procedurile de testare și înregistrare a soiurilor de plante, chiar dacă acestea sunt deja înregistrate în Catalogul comun al UE al soiurilor de plante. Complicată este considerată și  procedura de obținere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei.

Totodată, cartografierea efectuată de Proiectul USAID APM a identificat la etapa de producere și procesare lipsa unui control eficient asupra producătorilor de material săditor, ceea ce duce la apariția și comercializarea materialului săditor de calitate proastă, lipsa reglementărilor privind calitatea materialului săditor în special în sectorul pomușoarelor, lipsa cerințelor de calitate pentru produsele apicole, etc..

Participanții la întrunire au confirmat concluziile studiului și au dezbătut planul de acțiuni propus pentru implementarea recomandărilor de înlăturare a constrângerilor menționate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților