[ X ]
Experți: ZLSAC are un impact pozitiv asupra exporturilor RM către UE, iar relațiile cu Rusia trebuie îmbunătățite
2 Martie

Un grup de experți ai Echipei Economice Germane a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un raport privind exporturile R. Moldova și impactul Acordului de comerț liber cu UE (ZLSAC) asupra acestora, transmite CURENTUL.

Potrivit experților, Ricardo Giucci și Woldemar Walter, ZLSAC are un impact pozitiv asupra exporturilor Moldovei către UE, iar Moldova ar trebui să încerce să-și îmbunătățească relațiile comerciale cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), însă nu în detrimentul relațiilor comerciale cu UE.

Principalele rezultate înregistrate de ZLSAC sunt următoarele:

„1.ZLSAC are un impact pozitiv asupra exporturilor Moldovei către UE. De exemplu, prețurile de export practicate în Moldova pentru semințe de floarea soarelui au scăzut cu 12%, pentru nuci cu 14% și pentru cabluri izolate cu 17%. Din cauza șocurilor prețului, în 2015 au scăzut veniturile din export, inclusiv cele din UE. Dacă filtrăm acest șoc al prețurilor, în termeni reali, exporturile către UE au crescut cu 27%.

2.Intensificarea comerțului cu UE a crescut încă din 2004 cu 10%. UE este partenerul nr. 1 al Moldovei în ceea ce privește exporturile.

3. Intensificarea comerțului nu a ținut de politică, dar de piață. Pe de o parte, companiile din Moldova și UE au recunoscut oportunitățile de a coopera, și astfel a crescut comerțul bilateral. Pe de altă parte, consumatorii de pe ambele părți au contribuit la creșterea comerțului prin deciziile lor de a cumpăra bunuri de la cealaltă parte.

4. Intensificarea comerțului cu UE a Moldovei nu s-a desfășurat în detrimentul Rusiei și UEE. Exporturile moldovenești către Rusia au scăzut puternic în ultimii ani. Această scădere s-a înregistrat nu doar din cauza sancțiunilor Rusiei asupra Moldovei (vinuri, fructe, carne, etc.), dar în mare parte din cauza crizei economice din Rusia. Potrivit statisticilor Rusiei, importurile totale au scăzut cu 43% începând cu 2013, în timp ce importurile din Moldova au scăzut cu 40%.

Moldova are acorduri cu Belarus, Kazahstan, Ucraina, dar niciuna din țări nu a pus sancțiuni pentru faptul că a stabilit comerț liber cu UE.

5. Moldova ar trebui să încerce să își îmbunătățească relațiile comerciale cu Rusia și UEE, însă acest lucru nu ar trebui să se întâmple în detrimentul relațiilor comerciale cu UE. UE reprezintă circa 2/3 din exporturi. PIB-ul UEE constituie mai puțin de 9% din cel al UE. Nu este necesar de a alege între comerțul liber cu Rusia sau UE, deoarece ZLSAC este pe deplin compatibil cu acordul de liber schimb existent cu Rusia. Moldova ar trebui să aibă drept obiectiv asigurarea comerțului liber cu ambele părți.

6. Chestionarea actuală a ZLSAC de către reprezentanții oficiali este nocivă, deoarece reduce investițiile și exporturile, astfel scade nivelul de trai al cetățenilor Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova trebuie să continue implementarea ZLSAC, deoarece acest lucru este în interesul economic al țării și al populației. Potențialii investitori interesați să producă în Moldova și să exporte în UE ar putea să amâne sau chiar să anuleze deciziile investiționale având în vedere riscurile noi percepute”.

Precizăm că, German Economic Team, un grup de economiști care consultă guvernul Republicii Moldova pe chestiuni de politică economică, a analizat impactul ZLSAC în primii doi ani de funcționare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților