[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experți naționali și internaționali au prezentat cum se pot găsi instrumente de finanțare în RM pentru dezvoltarea unei afaceri în sectorul energiei verzi
17 Octombrie

Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat workshop-ul „Instrumente de finanțare în domeniul eficienței energetice”. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică, ediția a opta, care se desfășoară la Chișinău în perioada 15 – 18 octombrie, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, la workshop au participat experți naționali și internaționali care au prezentat mecanismele de finanțare accesibile în Republica Moldova, pentru inițierea, lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul energiei verzi.

Astfel, specialiștii Ministerului Economiei și Infrastructurii au informat publicul țintă despre prevederile noii legi cu privire la eficiența energetică.

Reprezentanții Băncii Europene pentru Investiții au prezentat proiectul „Finanțarea eficienței energetice în sectorul rezidențial”, care este nou pentru Republica Moldova, se va lansa în primăvara anului 2019 și are un buget total de 80 de milioane de euro.

Totodată, experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare au prezentat linia de creditare EU4Business destinata IMM-urilor din Moldova. Agenții economici au posibilitatea de a obține împrumuturi, acordate prin intermediul băncilor partenere locale, cu subvenții de 10 – 15% și asistență tehnică gratuită. Împrumuturile se acordă companiilor care doresc să implementeze proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă.

Mai mult, cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea de a-și prezenta proiectele direct instituțiilor financiare pentru a obține investiții în acest domeniu.

Menționăm că, Moldova Eco Energetică se desfășoară din anul 2011 și este cel mai mare eveniment al anului, care are drept scop promovarea eficienței energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă în Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților