Expertul în energetică Sergiu Tofilat și secretarul – referent al preturii Rîșcani, Ianuș Cușnir au exemplificat ce prevede proiectul de termoizolare a clădirilor din Chișinău, semnat recent de Primărie, transmite CURENTUL.
Conform secretarului – referent, Ianuș Cușnir, doar 19% din blocuri pot participa la acest proiect, celelalte activând în baza legilor din fosta RSSM.
„În Chișinău avem câteva forme de administrare a blocurilor locative – Întreprinderi Municipale de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL), Asociații al Coproprietarilor Condominiu (ACC), Asociații a Proprietarilor al Locuințelor Private (APLP) și Cooperativa de Construcții a Locuințelor (CCL).
În total avem 3609 blocuri locative care aparțin acestor administrații, respectiv – ÎMGFL – 43%, ACC – 19%, APLP – 28%, CCL – 10%.
Conform legii, doar 19% din blocuri (ACC) pot participa la acest proiect, 81% fiind eligibile. Dacă s-ar fi respectat legea, 57% ar fi putut participa la acest proiect, asta înseamnă că blocurile trebuie să treacă în ACC”, a spus Ianuș Cușnir.
Sergiu Tofilat a spus că Primăria va avea mult de lucru pentru a face reorganizarea.
„Proiectul presupune distribuția căldurii de pe verticală pe orizontală, schimbarea fațadei, geamurilor, etc. Acum, 70% din blocuri au încălzire de la sistemul central, dar e unul învechit. Sunt blocuri unde la etajul 9 oamenii stau cu geamul deschis, la etajul 1 îngheață de frig. La instalare pe orizontală omul singur își poate regla temperatura în casă, să pornească căldura când vrea, și asta va reduce cheltuielile.
În fond, proiectul e unul necesar, dar dacă mergem pe calea propusă se primește inechitabil pentru unii locatari. Cineva va beneficia de proiect, cineva va aștepta, dar impozite plătesc toți. Noi am venit cu o serie de propuneri și considerăm că cetățenii trebuie să participe la dezbateri publice pe marginea acestui proiect”, a spus Sergiu Tofilat.
Cristina Parfeni