[ X ]
Experți, despre dreptul la vot în regiunea transnistreană
22 Iunie

Asigurarea procesului de vot în regiunea transnistreană a fost subiectul EU Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.

În cadrul discuției, șeful secției management alegeri al CEC, Alexandru Berlinschi, a menționat că din 1994 alegătorii din regiunea stângă a Nistrului au posibilitatea să-și exercite dreptul la vot, iar dacă la început erau deschise 8 secții, acum sunt deschise 42 (prezidențiale).

Managerul de dezvoltare și evaluare al Promo-LEX, Pavel Postica a spus că pe acest teritoriu o bună parte din drepturile și libertățile fundamentale sunt încălcate flagrant.

„Trebuie să punem la dubiu capacitatea cetățenilor din acest teritoriu de a primi informații care ar corespunde dreptului de a primi acces la informație. Până la moment nu există nici o limitare în Codul electoral care să interzică privarea dreptului la vot pentru alegătorii din stânga Nistrului. Trebuie să recunoaștem că la diferite etape au fost multiple acțiuni care au dus la încălcarea/evitarea sau blocarea dreptului la vot pentru această regiune”, a spus Pavel Postica.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a menționat că importanța participării cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului nu poate și nu trebuie subestimată. „Desfășurarea procesului de vot pentru cetățenii din regiune e asociată cu multe riscuri și probleme. Când vorbim de organizarea procesului de vot există riscuri specifice zonei și situației. Vorbim de limitarea accesului concurenților electorali, limitări la accesul de informații, limitarea accesului observatorilor electorali și limitarea dreptului acestora de a-și îndeplini misiunea”, a spus Alexandru Flenchea.

Fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a spus că pentru viitor este necesar de a fi făcută o evaluare a riscurilor.

„Elementul de securitate trebuia evaluat de CEC înainte de a decide deschiderea secțiilor de vot. Când au loc procese electorale, există comunicarea între Chișinău și Tiraspol și ei cunosc că vor avea această discuție. Dacă anul trecut am avut anumite fapte cunoscute cu privire la acele situații de la Varnița și Dubăsari, este clar că a fost un fir roșu și că acest lucru poate să se repete”, a spus Cristina Lesnic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților