[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experți americani, în vizită la Curtea de Conturi
6 Mai

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a primit, la 5 mai curent, vizita Auditorului adjunct al Oficiului de audit din Washington DC (SUA), Lawrence Perry, transmite CURENTUL.

Cu referire la serviciul de presă al CCRM, în cadrul întrevederii, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Veaceslav Untila, l-a informat pe oaspetele american despre principiile de bază ale activității CCRM, fiind menționat faptul că autoritatea națională supremă de audit își ghidează activitatea după Planul strategic de dezvoltare al CCRM, despre stabilirea pentru următorii trei ani a misiunilor de audit, despre principiul consacrat prin lege de a prezenta Parlamentului Raportul anual de activitate al CCRM etc.

În același context, a fost menționat faptul că CCRM activează în conformitate cu standardele internaționale și europene în domeniu, dar și exemplul bunei colaborări a Curții de Conturi cu CNA, Procuratura Anticorupție etc., cu acest scop fiind constituit Consiliul interdepartamental de colaborare între Curtea de Conturi a Republicii Moldova și organele de drept. „Conjugarea eforturilor și reacționarea promptă a reprezentanților organelor de drept la rezultatele misiunilor de audit, prin care se descoperă riscuri de fraudă și iregularități în gestionarea banului public, are efecte importante în descurajarea unor asemenea fenomene”, a declarat Veaceslav Untila. Un bun exemplu în acest sens ne oferă recenta misiune de audit ce a vizat monitorizarea traficului rutier, la care s-au depistat prejudicii de peste 250 milioane lei, pe acest caz fiind pornite opt cauze de urmărire penală.

La rândul său, Lawrence Perry a remarcat similitudinile în activitatea CCRM și a instituției pe care o reprezintă, chiar și faptul că, o perioadă, salariile colegilor săi erau mai mici față de alte entități. De asemenea, expertul american a specificat că auditul instituției sale este efectuat de către o entitate privată și, pe final, i-a mulțumit lui Veaceslav Untila pentru oportunitatea organizării acestei vizite, părțile evidențiind importanța colaborării și transferului de practici și experiență.

După întrevederea cu Președintele CCRM, expertul american s-a întâlnit cu membrii Plenului CCRM și cu șefii de Direcții generale, pe agenda discuţiilor fiind subiecte ce țin de specificul activității eficiente a instituțiilor de audit.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților