Relația Republica Moldova cu Uniunea Europeană la momentul actual este una mai complicată și necesită a fi îmbunătățită. Opinia a fost vociferată în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
Potrivit liderului de echipă a programului europenizare din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme (IPRE), Mihai Mogîldea, UE a fixat condiționalitățile pentru acordarea suportului financiar și așteaptă rezultate.
„Noi am avut 2 planuri de acțiuni 2015-2016 și 2017-2019 pentru agende de asociere. Acum suntem în proces de negociere a unei noi agende. A existat un credit de încredere important acordat Guvernului, care și-a asumat responsabilitatea pentru implementarea reformelor cheie pentru buna guvernare, domeniul justiției, financiar, consolidarea parteneriatului economic cu UE. După episodul fraudei bancare, UE și-a reconcentrat atenția asupra altor actori importanți în societate. Asistența UE a fost redirecționată către autoritățile locale, IMM-uri, societatea civilă, mass-media, etc.. În ultimii 10 ani, UE a acordat 1,9 miliarde euro R. Moldova. UE a fixat niște condiționalități și are așteptări mari pe dimensiunea justiție, frauda bancară, respectarea angajamentelor luate de Guvern în raport cu UE. Asistența acordată în acest an a venit pentru lupta cu COVID-19”, a spus Mihai Mogîldea.
Cristina Parfeni