[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: Relațiile R. Moldova cu Ucraina trebuie duse la un alt nivel și este nevoie de o nouă concepție
17 Octombrie

Asociația pentru Politică Externă (APE) susține că relațiile R. Moldova cu Ucraina trebuie duse la un alt nivel și este nevoie de o nouă concepție a acestora, transmite CURENTUL.

Asociația reiterează că relațiile celor două state s-au schimbat, după ce în Ucraina a început conflictul armat. Totuși, în urma vizitelor la Chișinău, oficialii ucraineni semnează diferite Acorduri din diferite domenii.

În cadrul ultimei vizite la Chișinău, Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a semnat o altă hartă a drumurilor pentru anul 2018. De când sunt în bune relații bilaterale, R. Moldova cu Ucraina au semnat peste 150 de documente. Există și influență rusă în aceste relații, ultima perioada fiind diseminată. O prioritate pentru cele două state trebuie să fie reforma pentru securitate.

Ucraina încearcă să îmbunătățească și relațiile cu GUAM, unde se discută inclusiv și problema securității. Moldova, cu înțelegere, se atârnă față de situația care este acum în Ucraina. La rândul său, Ucraina se confruntă cu ceea prin ce a trecut cândva Moldova.

Țările au acorduri semnate în domeniul punctelor comune de trecere a frontierei. Documentul este susținut și de misiunea EUBAM, și este o acțiune de succes, mai ales în lupta cu corupția, contrabanda și pregătirea cadrelor de lucru a vămilor.

Problema reintegrării trebuie să fie una primordială și Ucraina sprijină eforturile Moldovei în acest sens. Ajutor vine și din parte UE.

Asociația mai spune că mulți în Ucraina criticau proiectul de lege prin care se cerea lichidarea școlilor cu predare în limba română.

Totodată, R. Moldova dispune de energie din partea Ucrainei, iar toate criticile în adresa Ucrainei erau nefondate pentru că și ea avea probleme la acest capitol.

Asociația pledează ca relațiile dintre cele două state să cunoască un nou nivel de dezvoltare și cooperare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților