[ X ]
Expert: „Nu avem un document și un concept de promovare a produselor peste hotare”
14 Decembrie

Experții IDIS „Viitorul” au lansat Policy Brief-ul privind responsabilizarea instituțiilor de stat în implementarea Acordului de Asociere și în ce mod reușește R. Moldova să-și promoveze interesele economice pe plan extern, transmite CURENTUL.

Expertul Ion Tabîrță a exemplificat care sunt principalele dimensiuni care pot responsabiliza statul în implementarea Acordului.

„Studiul a fost divizat pe 3 dimensiuni – 1. Politica guvernării; 2 – suportul partenerilor externi de dezvoltare; 3 – ce face societatea civilă pentru a responsabiliza instituțiile statului.

Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului expiră și acum se negociază alt plan. S-a creat Comisia Interguvernamentală pentru Integrare Europeană care trebuie să prezinte în iunie-iulie un raport, dar până acum acesta a fost parțial prezentat doar în acest an. În 2016 s-a încercat impulsionarea implementării și până în iunie trebuiau lichidate restanțele din 2014. 77% s-a reușit acest lucru, experții societății civile au spus că cifrele sunt optimiste, dar realitățile sunt altele. Trebuie să recunoaștem că guvernarea are mult de lucru.

În privința partenerilor externi, avem suport din partea lui Stefan Fule și Johannes Hahn. Ei spun că Planul de acțiuni e bun, dar în țară el nu se implementează. UE și-a exprimat îngrijorarea față de instabilitatea politică în țară și cum aceasta influențează economia țării. Am semnat cu FMI, deci vom crede că acest lucru va debloca relațiile cu UE, dar și cu Banca Mondială pentru a susține guvernarea.

Societatea civilă e un fel de paznic permanent la actul guvernării. În februarie 2015 a avut loc prima ședință a organizațiilor societății civile pentru participarea la implementarea Acordului, dialogul a fost instituționalizat. Totuși, societatea a depus o plângerea pe marginea reformei justiției, combaterea corupției, drepturile omului și libertatea mass-media, alegeri libere și corecte, domeniul financiar, transparența și implicarea societății civile în realizarea agendei Acordului”, a spus Ion Tabîrță.

Expertul Valentin Lozovan spune că exporturile R. Moldova în UE au crescut, dar situația economică e în minus.

„Situația economică nu ne bucură, deși cu exporturile realizate suntem sub minus. Avem reducere de export în Federația Rusă, din cauza conflictului regional și interdicțiile puse. Baza economică e în scădere cu 3%. În România cel mai mult au crescut exporturile. De asemenea, în Germania, Marea Britanie, Italia, etc. Cel mai mult s-au exportat echipament electronic, fructe, legume, oleioase, băuturi spirtoase, cereale, etc.. Balanța comercială e negativă, totuși. Diplomația economică în R. Moldova e necesară pentru a atrage investiții. Avem MIEPO care se ocupă de acest lucru, MAEIE care se află în relații cu Ambasadele, dar acest lucru e minim, și chiar MAIA. Noi încă mai avem probleme legate de fito-sanitărie și din acest motiv nu prea exportăm carne.

Nu avem un document și un concept de promovare a produselor peste hotare. Ambasadele trebuie să conlucreze mai bine cu MEC. Deschiderea a noi piețe este prioritar pentru noi”, a spus Valentin Lozovan.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților