[ X ]
Expert: „Moldova are resurse limitate, iar calitatea reformelor este compensată de un favoritism geopolitic al UE”
18 Septembrie

Dintre statele care fac parte din aripa estică a politicii de extindere, Moldova are cele mai puține resurse disponibile pentru a progresa pe dimensiunea de aderare atât în ​​ceea ce privește resursele umane competente (emigrație și alte deficiențe demografice), cât și capitalul financiar (datoria de stat, investiții directe limitate, etc.). Constatarea a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușa, informează CURENTUL. 

Expertul, într-un comentariu pentru IPN, a spus că, doar pe baza unui guvern pro-UE stabilirea unui ritm necesar pentru a accelera negocierile de aderare, care sunt în curs de pregătire, este insuficient.

„Avantajul Moldovei este că UE este dispusă să o accepte după „modelul cipriot”, adică cu o aderare ulterioară a regiunii transnistrene, dacă reintegrarea țării nu se realizează la timp. Eșecurile reformelor cheie (justiție, anticorupție, reformă administrativă etc.) nu vor fi singura provocare”, a menționat el.

De asemenea, Dionis Cenușa a remarcat că „întreruperea relațiilor bilaterale cu UE din cauza ciclurilor electorale, în special a alegerilor prezidențiale din 2024 și 2025, poate fi o altă problemă majoră”.

„Un asemenea risc se poate concretiza dacă relațiile UE-Moldova vor rămâne în continuare personalizate și puternic atașate de reprezentanții politici ai partidului de guvernământ actual sau ulterior, în detrimentul procesului de aderare la nivelul instituțiilor”, a subliniat analistul politic.

El a concluzionat că, „Moldova are resurse limitate, iar calitatea reformelor este compensată de un favoritism geopolitic al UE”

Inapoi la arhiva noutaților