Expertul internațional IDEA, Frank McLoughlin, în cadrul unui Hub electoral, s-a referit la rolul justiției în alegeri, informează CURENTUL.
„Domeniul justiției electorale este domeniul meu principal în ultimii 10 ani. Lucrez în calitate de avocat de mai bine de 20 de ani. Un lucru important este că subiectul democrației electorale este o temă din ce în ce mai interesată de toată lumea. Justiția electorală conține 2 idei: menținerea justiției și restabilirea ei, atunci când a fost încălcată”, a precizat expertul.
În același timp, el s-a referit la unele principii în procesele electorale. „Sistemul justiției electorale este un sistem de legi și în fiecare țară este diferit. Ce funcționează în Franța nu va funcționa în Norvegia, iar ce funcționează în Ucraina nu e necesar să funcționeze în Republica Moldova. Sunt și anumite principii comune în procesele electorale în toată lumea, cum ar fi: profesionalismul, imparțialitatea judecătorilor. Transparența, la fel, este un domeniu important”, a declarat el.
Totodată, expertul a comunicat despre consecințele modificării sistemului electoral. „Sistemul judiciar electoral trebuie să fie eficient. Moldova se pare că a schimbat sistemul electoral. Acest fapt va prezenta anumite provocări. Nu există un sistem electoral perfect, nicăieri în lume. O provocare este faptul că noul sistem va fi o povară în plus la judecători. Avem un caz interesant în Republica Moldova, deoarece a fost schimbat – atât sistemul electoral, cât și cel al justiției. Fără îndoială, vor apărea probleme. Ar putea fi sute sau chiar mii de plângeri și aceasta ar putea crea anumite presiuni asupra judecătorilor”, a conchis el.
Mihaela Conovali