[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: Informațiile cu caracter oficial, deseori, sunt tăinuite de către instituțiile de stat
28 Iunie

Informația cu caracter oficial este tăinuită de către autoritățile și instituțiile de stat din motiv că intră în categoria informației ce conține secret de stat – la această concluzie s-a ajuns astăzi în cadrul unei conferințe de presă, cu tema Secretizarea și desecretizarea informațiilor de interese public: cazuri de litigare strategică și recomandări de îmbunătățire a cadrului legal” – organizată de către Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, informează CURENTUL.

Jurnalista Cornelia Cozonac a declarat că în Republica Moldova sunt numeroase cazuri de litigare strategică. „Cazurile de litigare strategică este o temă destul de importantă și apropiată nouă este important că am început pe această temă să facem analize. Este important ca, acest subiect să fie pus în discuție și aș vrea să mulțumesc în acest sens Asociației Obștești “Juriștii pentru Drepturile Omului””, a declarat ea.

Stela Padlov, coordonatorul proiectului, a accentuat că jurnaliștii des întâmpină cazuri de intimidare, iar informația publică este deseori tăinuită. „În cadrul acestui proiect ne-am propus să diminuăm acele tentative privitoare la secretizarea informației de interes public cu potențial de schimbări sistemice în legislație, iar aceasta are drept scop implementarea principiilor globale privind dreptul la informare, chiar și a accesului la informație”, a explicat ea.

Vitalie Zam, expert în drepturile Omului, a declarat că în Republica Moldova dreptul privind accesul liber la informație este violat. „În Republica Moldova, de fapt, foarte multă informație se tăinuiește, există lege care securizează informația de ține de secretul de stat, dar nu trebuie să se exagereze. Noi, în cadrul cercetării, am expediat 30 de solicitări de informație, dintre care doar 22 de instituții ne-au oferit parțial informații. De aceea, putem concluziona că, deseori sunt invocate diverse motive ca informațiile să nu fie oferite la timp. Respectiv, multă informație de importanță majoră este tăinuită de către autoritățile și instituțiile de stat din motiv că reprezintă secret de stat”, a precizat expertul.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților