[ X ]
Expert în domeniul energetic: Gazprom încearcă să șantajeze UE
18 Octombrie

Problema prețurilor la gazele naturale a început în noiembrie-decembrie anul trecut. Expertul energetic Sergiu Tofilat a menționat că prețurile la toate materiile prime atunci erau foarte joase, iar, odată cu redeschiderea economiilor, a crescut și cererea, transmite CURENTUL.

În cadrul dezbaterilor publice de la agenția de presă IPN, Sergiu Tofilat a spus că și unii speculanți de pe piața de burse s-au folosit de acest moment și au vrut să beneficieze din asta.

„Criza resurselor energetice are câțiva factori: țările dezvoltate vor să treacă la combustibilul fosil, la resurse regenerabile. Cele mai mici emisii îl are gazul natural și mulți au trecut de la păcură la gaz și aceasta a generat creșterea prețurilor. Iarna a fost una friguroasă și a crescut consumul de gaz. Primăvara tot a fost rece și rezervele subterane au fost mai mici ca anii precedenți, iar vara trebuie să procuri mai mult gaz pentru a le suplimenta. Și curenții de vânt au fost mai puțini, energia eoliană a fost mai mică. Pe piața din Asia s-a creat deficit. De aceste circumstanțe încearcă administrația de la Kremlin să se folosească. Gazprom încearcă să șantajeze UE ca să certifice gazoductul Nord Stream 2 și să aibă excepție de la pachetul energetic III”, a spus Sergiu Tofilat.

Analistul politic Vlad Țurcanu a spus că există motive politice pentru criza continuă în sectorul energetic.

„Toți beneficiarii gazului rusesc se vor confrunta și se confruntă cu o blocare a raporturilor care au durat mai bine sau mai rău în ultimele decenii. E nevoie de o tactică suplimentară și specială din partea statelor europene care depind de gazul rusesc pentru a trece bine această iarnă. Chiar și experții ruși spun că Gazprom nu cooperează cu elemente comerciale ci să-și atingă scopurile politice. Regulatorul german și legile UE se vor a fi cedate în fața insistenței rușilor. Dacă Regulatorul german ar putea lua o decizie favorabilă în acest sens, Polonia ar putea să acționeze statul german în judecată. Un alt scop al Federației Ruse este ca toate procesele ce țin de energia regenerabilă să fie stopate, pentru ca Europa să primească gaz rusesc. Noi trebuie să arătăm că avem avantaje. Cu gazoductul românesc, ministrul Spînu are posibilitatea să discute cu partenerii din Vest. Prețurile nu vor fi mai mici, dar nu vom rămâne fără gaz. De asemenea, nu se știe în ce mod regiunea transnistreană ar putea primi gaz”, a spus Vlad Țurcanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților