[ X ]
Expert: În 2020 veniturile moldovenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele primite în numerar
30 Aprilie

În 2020, veniturile moldovenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele primite în numerar. Deși cardurile bancare mai sunt utilizate ca mijloc de a retrage bani din bancomat pentru cheltuieli curente, tendința arată că sunt în creștere achitările cu cardul.

Dacă piața online lipsea în Republica Moldova acum zece ani, în prezent a devenit foarte puternică. Dacă ani la rând se făceau achitări cu cardul de 200-300 de milioane de lei anual, în prezent, doar online, se fac achitări de 9 miliarde de lei, iar în 2020 cea mai mare parte a achitărilor au fost efectuate în Republica Moldova.

„Cardurile bancare au intrat puternic în viața cetățenilor moldoveni”, a spus Veaceslav Ioniță, expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de către IDIS „Viitorul”.

Veaceslav Ioniță a spus că în Republica Moldova cardurile bancare au fost introduse acum 25 de ani. Dacă atunci acestea erau un lucru necunoscut de către cetățeni, acum practic nu găsești un cetățean care nu are un card bancar. Astfel că, în anul 2020 pentru prima dată veniturile cetățenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele obținute în numerar. „Veniturile totale ale cetățenilor noștri în anul 2020 noi le estimăm la 140 de miliarde de lei. Oamenii noștri au primit 72 de miliarde de lei pe card și 68 de miliarde de lei în numerar. Anul 2020 a fost primul an când veniturile cetățenilor noștri pe cardurile bancare au fost mai mari decât în numerar. „Era numerar” pleacă cel puțin la capitolul venituri, la capitolul cheltuieli încă este preferat numerarul”, a specificat expertul.

Potrivit economistului, cetățenii moldoveni au primit deja pe cardurile bancare emise în Moldova 70 de miliarde de lei, plus altele cel puțin 2 miliarde de lei, care au venit pe carduri bancare emise în străinătate. Aparent, acești bani, 2 miliarde de lei, care sunt cheltuiți de către străini în Republica Moldova, deoarece sunt carduri străine utilizate aici, în realitate sunt banii cetățenilor moldoveni, deoarece foarte mulți dintre cei rămași acasă primesc bani de la rude de peste hotare sub formă de transferuri pe carduri străine.

Economistul a mai afirmat că dacă acum zece ani, 97% dintre moldoveni, atunci când primeau banii pe card, mergeau imediat la bancomat pentru a-i retrage și a-i utiliza în numerar, anul trecut, aproape fiecare al patrulea leu a mers pentru achitarea cu cardul. Din cele 70 de miliarde de lei primiți pe card, 54 de miliarde de lei au fost sustrase sub formă de numerar în 2020, în jur de 75% din total. Totodată, dacă anii anteriori suma de bani sustrasă de pe card, sub formă de cash, creștea cu 6-7 miliarde de lei, anul trecut a crescut cu ceva mai mult de un miliard de lei. „Am avut pentru prima dată o situație când piața cardurilor bancare crește datorită achitărilor cu cardul și nu a retragerii de numerar”, a afirmat economistul.

Veaceslav Ioniță a mai remarcat că plățile online au intrat activ în viața moldovenilor acum 5-7 ani. Până atunci cardurile nu se foloseau, cu atât mai mult plățile online. Dacă la început, plățile online efectuate de către moldoveni erau la nivelul de sute de milioane de lei, acum este vorba de circa 9 miliarde de lei. Dacă inițial moldovenii utilizau cardul pentru a face achiziții de bunuri, servicii de peste hotare, în 2020 pentru prima dată plățile efectuate în interiorul Republicii Moldovei au fost cu mult mai multe decât cele efectuate în exterior. Anul trecut, potrivit estimărilor, s-au realizat plăți cu cardul doar în interiorul Moldovei de 16,3 miliarde de lei, iar o dată la doi ani această sumă se dublează. În 2018 au fost 7 miliarde de lei tranzacții cu cardul, acum sunt 16,3 miliarde de lei. În maxim 3-4 ani plățile cu cardul vor ajunge la circa 50 de miliarde de lei.

Expertul mai susține că piața cardurilor bancare din Republica Moldova în 2020 s-a apropiat de 84 de miliarde de lei, față de 12 miliarde de lei acum 12-13 ani. În primii zece ani de la implementare, sistemul de carduri bancare foarte lent a mers. A început să intre mai puternic acum zece ani, după ce au fost operate mai multe modificări legislative de încurajare a plăților cu cardul, iar băncile comerciale au investit masiv în infrastructura cardurilor bancare. Acum piața cardurilor bancare din Republica Moldova poate fi împărțită în trei piețe: cardurile emise în Republica Moldova și banii sunt utilizați în Republica Moldova – circa 70 de miliarde de lei; cardurile emise în Republica Moldova, dar plățile sunt efectuate peste hotare – aproape 6 miliarde de lei; și cardurile emise în străinătate care efectuează plăți în Moldova – 8 miliarde de lei. „Noi estimăm că din acești 8 miliarde de lei, 6 sunt banii pe care îi cheltuie străinii în Republica Moldova, iar 2 sunt banii pe care îi primesc moldovenii de peste hotare”, spune expertul.

În total în 2020, potrivit lui Veaceslav Ioniță, moldovenii au făcut achitări cu cardul de 21,8 miliarde de lei. Dintre care 16,3 miliarde de lei în țară și 5,5 miliarde de lei peste hotare. 2020 a fost primul an când plățile cu cardul peste hotare au înregistrat o scădere, fapt ce se datorează restricțiilor de călătorie impuse de pandemie. Până în 2016 plățile efectuate cu cardurile peste hotare erau mai mari decât cele efectuate în interiorul țării, dar de atunci lucrurile s-au inversat, iar în prezent plățile efectuate de moldoveni în țară sunt de câteva ori mai mari decât cele efectuate peste hotare. Totodată, în contextul pandemiei, majoritatea agenților economici deja oferă posibilitate cetățenilor să facă achitări online aici în țară. Practic și toate facturile pot fi achitate online. În 2020, pentru prima dată achitările online efectuate în interiorul Republicii Moldova au depășit cu un miliard de lei achitările online efectuate în exteriorul țării. Achitările online în Republica Moldova anul trecut au cunoscut o creștere de peste 60%.

Inapoi la arhiva noutaților