[ X ]
Expert-Grup: Sectorul justiției rămâne și în continuare lipsit de transparență
15 Iunie

Centrul Analitic Independent „Expert – Grup” a exemplificat care au fost succesele reformei justiției, performanța sistemului de salarizare în sectorul bugetar și performanța parteneriatului public privat din Moldova, transmite CURENTUL.

Potrivit expertului economic Tatiana Savva și directorului de program Dumitru Budianschi, sectorul justiției rămâne în continuare cu un nivel de încredere al populației inadmisibil de jos, sistemul de salarizare nu asigură instituțiile bugetare cu personal calificat, iar parteneriatele publice private nu demonstrează plus valoarea pentru care au fost create.

„Pentru reforma justiției au fost aplicate 489 de acțiuni. Toate împărțite în 7 piloni. Doar 5% au avut cea mai mare valoare pentru această reformă. 5 acțiuni nu au fost implementate, ca de ex. reforma procuraturii. Conform raportului grupului de lucru – 80% acțiuni din reformă s-au realizat, jumătate implementate în termen, restul cu întârzieri de la 3 luni la 3 ani. Neimplementate au fost reforma procuraturii, reforma legii cu privire la notariat, avocatură, Curții Constituționale, sistemul penitenciar. Urmează să fie lansat sistemul e-dosar, iar penitenciarul nr.13 din Chișinău să fie înlocuit cu un penitenciar nou, construit cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Lecțiile care pot fi învățate în urma acestei reforme, țin în special de necesitatea de o mai bună fundamentarea a reformei și evaluarea corectă a necesităților sistemului. O altă lecție este și înțelegerea necesității coordonării eforturilor și alegerea corectă a modului de gestiune a reformei, care sunt direct legate de utilizarea eficientă a banilor. Transparența și comunicarea mai bună a rezultatelor, dar și a problemelor, ar fi dus pe de o parte la o mai bună înțelegere a subiectului.

Sistemul actual de salarizare al bugetarilor din țară este unul greu de administrat, neperformant și generează serioase inechități sociale și economice. Acesta nu asigură cerințele de bază ale angajatorilor dar și angajaților din cauza cadrului legal complex. Reforma sistemului de salarizare trebuie să vină cu modificarea integrală a acestuia, definirea clară a principalului actor care poate lua deciziile financiare sistemice și adaptarea salariilor la realitățile pieței de muncă, atât în termen de cerințe și performanțe, cât și salarizare cu apropierea maximă de salariile sectorului real al economiei.

Aceeași situație se atestă și în sistemul parteneriatului public-privat unde nu se respectă bunele practici. Acesta este afectat de acțiunile conducerii instituțiilor care implementează parteneriate publice private care nu respectă cadrul legal, de transparența scăzută a sistemului, nu are loc desemnarea persoanelor responsabile de realizarea contractelor; lipsa reglementărilor specifice pentru evidența și raportarea executării clauzelor contractuale de către partenerii publici și cei privați, etc.. Reformarea acestuia este imperativă, în caz contrar există riscul pierderilor bunurilor publice și suportarea unor datorii contingente ulterioare”, este concluzia experților.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților