[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert Grup: „Nu credem că instituțiile publice s-au depolitizat definitiv și asta alimentează rândul investitorilor implicați”
25 Aprilie

„Moldova intră în maratonul electoral nepregătită economic și instituțional”. Concluzia a fost făcută de experții „Expert-Grup” în cadrul unei conferințe, în cadrul căreia au fost expuse perspectivele economice ale țării într-un an electoral, transmite CURENTUL.

Potrivit autorilor, tendințele din ultimii ani și prognozele din anii următori arată că economia Moldovei se apropie și chiar este intrată în echilibru de creștere stabilă, dar moderată.

„În 2 ani am avut creștere de 4%, pentru anii viitori se preconizează o creștere a economiei cu 4-5%. Economia Moldovei crește, dar lent. Acest lucru este determinat de erodarea potențialului și încetinirea creșterii salariilor și productivității muncii. Există o convergență între aceste 2 variabile și se vede o încetinire. Creșterea de 4-5% pe termen scurt este inferioară pentru creșterea optimală de 7-8%. Constrângerile majore care afectează prognoza este fenomenul de îmbătrânire a populației și deficitul de capital privat, cât și activitatea investițională modestă”, a spus directorul executiv „Expert Grup”, Adrian Lupușor.

Odată cu intrarea Moldovei în maraton electoral, care va dura cel puțin 3 ani, partidul de guvernare, care a venit cu inițiative cu tentă electorală fără acoperire bugetară clară, prezintă anumite riscuri pentru sistemul de finanțe.

„Deficitul bugetar este înalt și nu permite spațiu pentru cheltuielile bugetare. Există riscuri pentru stabilitatea finanțelor publice și instituțiile publice rămân expuse ciclurilor electorale, a schimbării de Guverne. Anume acestea sunt expuse fluctuațiilor. Nu credem că instituțiile publice s-au depolitizat definitiv și asta alimentează rândul investitorilor implicați. Ne așteptăm la o revigorare a activității investițiilor private”, a mai precizat Lupușor.

De asemenea, experții preconizează că poziția fiscală a țării va fi afectată de ritmul de îmbătrânire a populației, prin creșterea cheltuielilor publice pentru asigurări și asistență socială.

Pentru anul 2018 experții preconizează un mediu economic destul de favorabil pentru o creștere economică bună. „Anticipăm un an agricol bun, mediu extern favorabil, investițiile publice vor fi în creștere. de planificare strategice, fortificarea capacităților și asigurarea independenței instituțiilor anticorupție și de integritate, reformele în sectorul bancar să continue, sporirea nivelului de transparență și guvernanță în sectorul financiar bancar, fortificarea capacităților instituționale în domeniul implementării și monitorizării Acordului de Asociere”, a mai punctat Adrian Lupușor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților