[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert economic: Furtul miliardului este doar un episod din toate cele 3 capitole legate de fraudele bancare
13 Iulie

Transparency International Moldova și IDIS „Viitorul” au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele raportului preliminar privind monitorizarea evoluțiilor în sectorul financiar – bancar din Moldova în perioada decembrie 2016 – mai 2017, transmite CURENTUL.

Expertul economic Veaceslav Negruța a precizat că furtul miliardului este doar un episod din toate cele 3 capitole legate de fraudele bancare.

„Am avut și cazul cu laundromatul. Alt episod ține de eliberarea ilegală în activitatea de creditare, care ulterior devin credite neperformante. Al treilea episod – furtul miliardului.

Încheierea unui nou Memorandum cu FMI atestă în proporție de 65-70% destinat sectorului bancar – fraudele, guvernanta corporativă, creditele neperformante. Au fost puse precondiții, mulți indicatori sunt tărăgănați și complicați.

Avem probleme la capitolul transparență. Situația cu investigarea fraudelor bancare sunt înregistrare pe diferite episoade și progrese, altele au fost lăsate nesoluționate, ca și cazul judecătorilor. Elementele sunt puse ca fiind legate de furtul miliardului. Investigarea acestuia va începe atunci când raportul Kroll 1 va fi luat în serios.

Ne deranjează că, pe lângă faptul că a fost modificată legislația bancară, au apărut și anumite legi – legalizarea capitalului și stimularea fiscală. Este un proiect care nu face decât a pune în circuit legal mijloacele dobândite suspect.

Panoul de recuperare a mijloacelor fraudate duce în eroare societatea, pentru că sunt 2 proceduri legale paralele. Procedura de insolvabilitate și recuperarea din vânzarea bunurilor sunt lucruri diferite.

Raportul Kroll 1 trebuie luat ca o foaie de parcurs și de pus fiecare foaie în investigație”, a spus expertul.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a menționat că există 5 tipuri de bani recuperați.

„Există bani fraudați de o grupare și bani fraudați de alta. Aceste 2 tipuri sunt banii care trebuie recuperați prin metode de investigație. Banii obținuți din credite este al treilea tip. Banii recuperați prin procedura normală de insolvabilitate și creditele neperformante.

Practic, din banii fraudați avem 0% bani recuperați, pentru că din banii veniți pe urma achitării creditelor nu se obține nimic. Vrem să vedem care autorități au cerut să fie contestați banii obținuți din recuperări. Creditele sunt de 2 tipuri – dubioase și compromise. Ultima timp creditele dubioase s-au transformat în credite compromise”, a precizat expertul.

Totodată, jurnalista de investigație Mariana Rață a menționat că nici CSM, nici PG nu au vreun proces în care să fie identificați judecătorii care au fost implicați în procesul de legalizare a furturilor.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților