[ X ]
Expert: „Doar 44% din populație cunoaște despre existența legilor ce garantează accesul la informațiile publice”
1 Decembrie

Transparența reprezintă un element fundamental în procesul decizional din Republica Moldova – aceasta a fost subiectul principal în cadrul conferinței de presă, de astăzi, cu titlul „Transparența în sectorul public: importanța, provocări și metode de perfecționare”, informează CURENTUL.

Vice-ministrul Finanțelor, Veronica Vragaleva, a menționat că transparența trebuie să asigurată în toate domeniile de activitate ale autorităților publice din țară nu doar în cel financiar-bancar. „Transparența ne oferă mai multe avantaje, dacă este asigurată conform legii. Deseori întîlnesc, în activitatea pe care o realizez, multe întrebări cu privire la modalitatea de gestionare a banilor pe care cetățenii trebuie să-i achite pentru impozite, ceea ce rezultă că ei nu sunt informați și că autoritățile publice trebuie să-și realizeze activitatea mai transparent pentru ca și oamenii să cunoască ce se întîmplă mai departe cu acei bani”, a declarat ea.

Viorel Pîrvan, directorul Centrului de Asistență a Consumatorului din Republica Moldova, a prezentat rezultatul unui raport în acest sens. „Transparența din Republica Moldova în activitatea autorităților publice, în rezultatul unui raport pentru anul 2015, se plasează pe locul al 46-lea din 102 de țări, în ce privește deschiderea guvernării, cu un scor de 0,55 puncte. De asemenea, în R. Moldova, doar 44% din populație cunoaște despre existența legilor ce garantează accesul la informațiile publice deținute de autoritățile administrației publice”, a explicat el.

Pe parcursul evenimentului au fost punctate principalele problemele ale Parlamentului Republicii Moldova în transparența procesului decizional:

1. Nerespectarea procedurii de admisibilitate a proiectelor de legi în procedura legislativă;

2. Nepublicarea dosarului complet de însoțire a proiectului de lege;

3. Dificultatea urmării traseului unui proiect de lege de la momentul înregistrării lui și pînă la votarea în plenul Parlamentului;

4. Lipsa consultărilor publice sau organizarea consultărilor formale;

5. Comisiile parlamentare nu plasează pe website-ul Parlamentului sinteza recomandărilor recepționate în cadrul consultării publice;

6. Ședințele comisiilor parlamentare de profil nu sunt suficient de transparente;

7. Activitatea Biroului Permanent al Parlamentului este cel mai puțin transparentă.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților