[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert despre proiectele adoptate ad-hoc de către Guvern: „Nu au acoperirea financiară suficientă”
27 Martie

Expertul Transparency International, Veaceslav Negruța, atrage atenția asupra programelor lansate în plină campanie electorală și anume că implică costuri bugetare fără acoperire financiară, transmite CURENTUL.

Expertul a explicat situația într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Sunt exact acele proiecte lansate și inițiate în plină campanie electorală și în perioada preelectorală, care implică costuri bugetare, dar care nu au acoperirea financiară suficientă, inclusiv când vorbeam și de aspectul de salarizare. Atrag atenția încă o dată: pe lângă faptul că s-a decis noua formulă de salarizare, nu integral a fost planificată și bugetată componenta financiară, iar o bună parte din instituțiile bugetare, și în special mă refer la universități, deja au probleme mari financiare, pentru că nu au toată perioada acoperită de 12 luni în 2019.

Iar proiectele grandioase care au fost lansate, care, pe de o parte, au distras mijloace de la alte articole de cheltuieli – și aici mă refer la vestitele „drumuri bune” în varianta 1 sau 2 -, deci creează un disconfort și probleme de executare de buget.

Mai sunt și alte proiecte care sunt la fel de costisitoare, au fost lansate, inclusiv adaosuri, suplimente și alte forme de plăți legate de anumite sărbători. Lucrurile respective, de fapt, distorsionează ceea ce înseamnă regulă în tot ce se cheamă salarizarea în sectorul bugetar, dar și compensațiile sau asistența socială, care trebuie să se încadreze în legi organice și nu în legi adoptate ad-hoc de către un Guvern în demisie, practic, prin hotărâri asumate de acest Guvern”, a punctat Veaceslav Negruță.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților