[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert, despre prezența la vot: Trebuie să ne deprindem cu această prezență
4 Noiembrie

Prezența la vot a alegătorilor în primul tur al scrutinului prezidențial a fost peste așteptările experților, în pofida pandemiei de COVID-19. Părerile au fost expuse de Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), și Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (ICJPS), transmite CURENTUL.

Victor Juc a spus că ar împărți perioada electorală în două. „Prima când concurenții au avut posibilitatea să-și prezinte mesajul. A fost o competiție bună, participanții au avut posibilitatea pe diferite paliere să-și prezinte oferta electorală. Am constatat o competiție de idei privind programul de modernizare a RM. A doua perioadă e ziua alegerilor – când s-au produs anumite derapaje. Avem niște încălcări tradiționale, la care se adaugă tentativele de transportare organizată a alegătorilor, coruperea acestora, agitația electorală etc. Prezența la urne a fost una acceptabilă. Nu mai putem spera că se va repeta istoria și vom avea peste 80% prezența la vot. S-a făcut o partajare privind prezența la urne. Cea mai mare rată e la parlamentare, apoi – prezidențiale și locale. Multă lume dorește o prezență mai înaltă, dar acest fapt nu vizează treburile Președintelui”, a spus Victor Juc.

Vadim Pistrinciuc a menționat că surpriza cea mare a fost diaspora. „Prezența la urne a fost peste așteptările experților. Este prima dată când s-a desfășurat în condiții de pandemie. Surpriza cea mare a fost diaspora. Observăm diferențele celor două tabere – cei care votează acasă și cei care votează peste hotare. Cei de peste hotare trebuiau să parcurgă kilometri întregi pentru a vota, iar cei de acasă au preferat să nu participe. În turul doi se va duce bătălia pentru a spori rata participării. Aceste alegeri pentru mine nu sunt corecte, din punctul de vedere al încălcărilor făcute. Chiar dacă Dodon a avut mai puține voturi, o bună parte din încălcări le-au făcut adepții săi”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc la 15 noiembrie curent.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților