[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert, despre noul curs politic anunțat de PDM: „Nu este nou, este o revenire la agenda din anul 2009-2010”
20 Septembrie

Iulian Groza, directorul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), consideră că, noul curs politic anunțat de Partidul Democrat din Moldova (PDM) – Pro-Moldova – este, de fapt, o revenire la anul 2009-2010, informează CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru Europa Liberă.

„În primul rând, eu nu cred că este un curs nou pentru Partidul Democrat. Este o revenire la agenda din anul 2009-2010. Ne aducem aminte, după alegerile parlamentare din 2010, Partidul Democraților negocia cu Partidul Comuniștilor o alianță, negocia cu partidele pro-europene atunci o alianță, poziționându-se așa pe centru, așa că nu văd în mare parte nimic nou sub soare. Cu siguranță, narativul nou promovat de PD este unul care se înscrie mai mult pentru consum local, consum electoral, în contextul alegerilor parlamentare din februarie 2019 și cred că a fost unica soluție pentru a încerca să capteze un electorat în contextul alegerilor parlamentare având în vedere că narativul cu care a mers Partidul Democrat în ultimii ani – cel de integrare europeană – nu mai este relevant pentru Partidul Democrat, pentru partidul de guvernare”, spune el.

Groza admite că, guvernarea ar putea să nu se mai concentreze atât de mult pe integrarea europeană a țării.

„Riscul este. Având în vedere că orientarea pro-Moldova este foarte mult încărcată cu context electoral și, respectiv, în perioada preelectorală se anticipează că guvernarea va pune accent mai mult pe chestiunile care atrag atenția publicului, pe acțiuni mai mult populiste și încărcătura acestei povești Pro-Moldova vizează în mare parte niște chestiuni materiale – drumuri, apă, canalizare –, chestiuni care sunt importante, dar, dacă observați, în ea nu se vorbește despre valori pe care ne-am angajat să le respectăm și să le punem în practică, valori convenite și în Acordul de Asociere – statul de drept, democrație, drepturile omului. Acestea sunt chestiuni care contează inclusiv în contextul prevederilor Acordului de Asociere. De asta sigur că riscul este ca guvernul să pună într-un fel pe planul doi acțiuni care ar ține de redresarea situației în funcționarea instituțiilor democratice, statul de drept, de fapt care au stat la baza înrăutățirii relațiilor cu Uniunea Europeană la un moment prin această suspendare a asistenței financiare și asistenței directe bugetare”, precizează expertul.

 

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților