Directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, punctează că pe timp de criză demiterea unui Guvern nu este cea mai inspirată idee, transmite CURENTUL.
Iulian Groza menționează că există mai multe riscuri, iar în contextul în care un Guvern nu nu are suport politic îi va fi greu să gestioneze eficient treburile publice.
„Există sigur și alte soluții. Opțiunea guvernelor minoritare, asumate de un partid în minoritate și susținut de alte partide parlamentare cu anumite condiții. În cazul Republicii Moldova, astfel de guverne nu funcționează, ne-am convins de asta în repetate rânduri.
Un guvern trebuie sa fie capabil să ia decizii urgente, în baza unor analize cu soluții care să ajute la gestionarea crizei pandemice și redresarea consecințelor economie dure, completate și de alte năpaste cum e secetă.
Un guvern trebuie sa aibă capacitatea să poarte un dialog nu doar cu Estul, cum se întâmplă mai des în timpul timp, dar în primul rând un dialog credibil cu Vestul. Așa-numita politică externă echilibrată și felul în care este aplicată ea astăzi, nu prea aduce rezultatele scontate pentru promotori, devenind mai degrabă debusolată, diplomatic vorbind”, scrie Iulian Groza pe o rețea de socializare.
Totodată, Iulian Groza s-a referit și la alegerile parlamentare anticipate.
„Sunt și alte năpaste care ne macină de mult timp i.e. corupția, clientelismul și traseistul politic, interesele înguste care stau în spatele multor decidenți politici și multe altele care ne leagă de gât și vertiginos ne trag la fund. Toate acestea afectează în continuare încrederea oamenilor în instituțiile de stat.
Astfel, în situația în care apare o criză guvernamentală, ceea ce se pare că devine tot mai iminent, unii devin tot mai preocupați să caute diferite soluții politice, care ar putea sau nu să funcționeze. Nu știm. Cert este că în condițiile actuale, componența Parlamentului actual indică asupra mai mult breșe care afectează reprezentativitatea acestuia.
De asemenea, devine clar că alegeri anticipate parlamentare nu vor putea fi organizate până la alegerile Prezidențiale, care iată că se pare că vor fi pe 1 noiembrie 2020. Partidele politice din stânga spre dreapta, președintele se vor angaja în această campanie, iar fucționalitatea guvernului va fi afectată și mai mult din diferite motive, reducând din eficiență.
Ce-i de făcut? Nimeni nu știe care este cea mai bună și corectă cale. Dar una, care astăzi nu prea se discută ar putea fi cel puțin analizată minuțios de partidele parlamentare. Care ar fi ea?”, se întreabă Iulian Groza.
Expertul a venit cu câteva teze în acest sens:
1.Numirea unui guvern anticriză non-politic pe un termen limitat de 1 an, spre exemplu. Guvernul să aibă un mandat clar anticriză, să promoveze un set de reforme sistemice necesare, fezabile și poate chiar nepopulare. Un guvern care să aplice legea, statul de drept și să restabilească relațiile cu toți partenerii de bună-credință ai Republicii Moldova, în primul rând cu UE cu care astăzi la nivel politic exista totuși o relație dificilă. Acordul de asociere cu UE, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sa fie cadrul de referință. Guvernul să fie format din tehnocrați și specialiști credibili pentru societate și integri în primul rând.
2. Guvernul ar trebui susținut de partidele parlamentare responsabile și care cu adevărat sunt gata să sprijine un guvern anti-criză. Un astfel de Guvern nu poate fi „al cuiva”, doar al Republicii Moldova, pentru un an cel puțin.
3. Partidele parlamentare convin asupra stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate pentru primăvară-vara anului viitor. Iar după alegerile parlamentare noua majoritate parlamentară să își formeze guvernul, să aprobe programul și să preia ștafeta de la Guvernul anti-criză.
4. Între timp, partidele și candidații se ocupă cu alegerile prezidențiale din toamnă. Nu atrag guvernul în diferite jocuri de imagine și șmecherii. Guvernul nu va admite aceasta și va acționa ca un „honest-broker” cu decidenții politici, transparent cu societatea și va fi ocupat doar cu treburi publice. Guvernul va veghea și asigura un proces electoral liber și corect pentru prezidențiale și parlamentare anticipate.
Cristina Parfeni