Platforma societății civile pentru politici de reintegrare a analizat, în cadrul unei mese rotunde, ultimele evoluții în procesul de reintegrare. Subiectul central al Mesei Rotunde a servit Memoriul adresat autorităților RM din numele celor 300 de semnatari cu privire la „Măsurile de răspuns față de acțiunile provocatoare din ultima vreme a GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse)”, dislocat în regiunea transnistreană a R. Moldova, transmite CURENTUL.
Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a specificat că trebuie luate în considerare anumite tendințe și factori, care nu sunt luați în seamă în procesul de discuții în formatul „5+2”.
„Se discută anumite pachete și coșuri de probleme, dar sunt ignorate problemele reale. Se vorbește tare puțin despre militarii dislocați în regiune. Nu vorbim aici despre GOTR, care au ordine venite din Moscova și sunt pentru pregătire și expansiune a Armatei din Transnistria. Trebuie să cerem autorităților responsabile de dialogul politic cu Federația Rusă să revadă lista de priorități, dacă se poate de ajuns la o soluție pașnică în procesul de reglementare a conflictului.
Argumentele care au stat la baza acestui Memoriu au fost să gândim asupra modului și soluțiilor care le propunem și că acestea sunt rezolvabile și acceptabile.
Există și problema contorizării. Subiectul Armatei a 14-a este că noi am declarat că echipamentul acestor militari l-am declarat drept al nostru, dar decretul lui Snegur în acest sens nu a fost valorificat niciodată. Am lunecat spre niște negocieri. Trebuie să revenim la proveniența acestei tehnici militare. Dacă nu eliminăm GOTR-ul din Transnistria, nu vom putea înainta în negocieri”, a spus Igor Munteanu.
Expertul în politici de reintegrare al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, a menționat că exercițiile militare desfășurate pe parcursul acestui an au luat amploare în primăvară.
„Vedem că și GOTR este implicat în aceste exerciții, care de altfel se desfășoară și în Belarus. Sarcina de bază este ghidarea aviației și militarilor pentru nimicirea inamicului. Federația Rusă menționează că aceasta este sarcina principală a trupelor de aici. Ceea ce noi observăm este că nu există nici o reacție a comandantului suprem al armatei naționale și nici a autorităților”, a spus Rosian Vasiloi.
Totodată, analistul politic, Oazu Nantoi, a specificat că toate eforturile țării de a se integra în UE nu au nici un rost atâta timp cât trupele militare ruse se află pe teritoriul țării, iar societatea este adormită.
„Parlamentul trebuie să adopte o declarație prin care se face că negocierilor au sens, doar dacă se negociază procedura de reintegrare a localităților din stânga Nistrului în R. Moldova. Soluționarea problemei echivalează cu procesul de identificare a statului. Pentru atingerea acestui scop nu trebuie să se implice agenții străini. Consensul se obține prin strategie națională. Această strategie se va face prin resurse de parteneriat cu colegii noștri”, a spus Oazu Nantoi.
Cristina Parfeni