Blocul politic și electoral creat de cele 4 partide proeuropene de opoziție: Partidul Schimbării, Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, poate produce efecte de mobilizare în jurul formațiunii date a altor forțe politice cu obiective similare, generând concurență între vocile proeuropene. De această părere este analistul politic Dionis Cenușa, informează CURENTUL.
Expertul a constatat că, aceste formațiuni sunt în proces de formare a unui nucleu alternativ de vot pentru simpatizanții vectorului european, care sunt dezamăgiți vizavi de calitatea actului de guvernare, sub dirijarea combinată a Partidului Acțiune și Solidaritate și a Președintei Maia Sandu. El a precizat că „o altă latură pozivită” a procesului de creare a blocului celor 4 partide „este demonopolizarea temei europene, pe care guvernarea PAS și-o atribuie foarte des, inclusiv în contextul referendumului privind aderarea la UE”.
„Cristalizarea acestui „bloc” pro-UE se poate solda cu apariția unui perete de separație în raport cu grupul de formațiuni politice al cărui profil proeuropean este mai șters”, a subliniat Dionis Cenușa într-un comentariu pentru evz.ro.
De asemenea, analistul politic a menționat că, „repetarea performanței din 2021, când PAS a obținut 63 de mandate, este improbabilă. De aceea, o guvernare proeuropeană stabilă va necesita o coaliție parlamentară din minim două partide și/sau blocuri electorale”. „Anume din acest considerent, cvartetul proeuropean alcătuit din Partidul Schimbării, Platforma DA, LOC și CUB ar putea căpăta rolul de magnet pentru voturile foștilor votanți PAS, salvându-le și transformându-le în mandate în viitorul legislativ”, a conchis el.