Expertul Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea, afirmă că stabilirea cuantumului de 12 salarii anuale pentru finanțarea activității partidelor politice de către o persoană fizică este una binevenită, transmite CURENTUL.
În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Mihai Mogâldea a spus că altfel, există bănuieli și insinuări că o persoană fizică cu un salariu mediu pe economie oferă cotizații de milioane.
„Cuantumul de salarii pentru finanțarea activității partidelor politice, de fapt, reducerea acestui cuantum la 12 salarii anuale a fost una din recomandările venite atât din partea partenerilor internaționali, cât și din partea organizațiilor societății civile de aici din Moldova, în urma mai multor procese electorale care au avut loc în Republica Moldova. Și era clar că această modificare de legislație este binevenită, pentru că atunci există tot felul de insinuări și bănuieli că o persoană fizică care activează și are un salariu mediu pe economie oferă cotizații către partide de ordinul sutelor sau milioanelor de lei, în condițiile în care are un venit foarte mic. Și noi am văzut cazuri în timpul scrutinelor anterioare când tot felul de persoane cu venituri mici finanțau cu sume destul de mari activitatea partidelor. Deci, acea modificare a fost binevenită”, a spus expertul.
De asemenea, Mihai Mogâldea s-a referit și la circulara CEC, prin care, practic, se interzice partidului să susțină financiar candidatul.
„Acum problema este că ea este pusă într-un context de către Partidul Socialiștilor care nu cred că se pliază pe problema în sine. Prima problemă care apare aici este că în Republica Moldova, în condițiile actuale, un candidat electoral care nu poate beneficia de pe urma donațiilor unui partid este parțial dezavantajat, pentru că el nu are în spate o structură sau o capacitate financiară puternică pentru a-și promova mesajele. A doua problemă este că cumva această circulară sau decizie a fost aprobată într-un termen foarte scurt de până la începutul campaniei electorale și întrebarea apare, în acest moment, în ce măsură candidații electorali vor fi capabili să mobilizeze donațiile necesare pentru campania electorală, candidații binecunoscuți, inclusiv președintele Igor Dodon, dar și alți lideri de partid care dețin o autoritate puternică, dar și anumite pârghii de colectare a acestor fonduri nu vor fi atât de afectați de această măsură. Pe lângă toată această dezbatere, întrebarea care ar trebui să ne intereseze pe noi este: în ce măsură în condițiile actuale Comisia Electorală Centrală este un organism apolitic, independent și transparent și dacă nu, de ce nu sunt asigurate aceste pârghii pentru a avea o autoritate electorală capabilă să organizeze și să implementeze decizii transparente și integre cu privire la organizarea scrutinelor electorale?”, mai spune expertul.
Cristina Parfeni