[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: Chiar dacă nu tot timpul previne o infecție, un vaccin antigripal poate proteja împotriva complicațiilor severe. Anul acesta, în special…
9 Octombrie

„Odată cu apropierea rapidă a sezonului gripal și în condiții de pandemie COVID-19, spitalele și farmaciile din foarte multe țări ale lumii au format stocuri mult mai mari de vaccinuri împotriva gripei decât în mod normal, anticipând o creștere a cererii”. Declarația a fost făcută de Inga Pasecinic, președintele Centrului Strategic de Politici de Sănătate, într-un interviu pentru moldpres.md, informează CURENTUL.

Ea a menționat, pentru sursa citată, că, colegii din România i-au comunicat despre o penurie în ceea ce privește vaccinul antigripal, cu toate că volumele de vaccin pentru sezonul actual au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată din sezonul precedent, iar, pentru a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală, a fost achiziționat un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie. „Cu toate că volumul total de vaccinuri la nivel de țară este mai mare, a fost observată o capacitate de cumpărare și o cerere mult mai mari. Este un semn bun, deoarece arată că populația se concentrează pe prevenție. Aș vrea să menționez că prețul unei doze de vaccin antigripal în farmaciile din România se situează între 50-60 de RON”, a precizat Pasecinic.

Președintele Centrului Strategic de Politici de Sănătate a mai menționat că, „vaccinurile antigripale sunt concepute pentru a oferi protecție împotriva a trei până la patru tulpini de virus pe care oamenii de știință le prezic că ar putea circula în toamna și iarna următoare, ceea ce înseamnă că eficacitatea acestui vaccin poate varia de la an la an. Și chiar dacă nu tot timpul previne o infecție, un vaccin antigripal poate proteja împotriva complicațiilor severe. Anul acesta, în special, aplicarea pe larg a unui vaccin împotriva gripei este o măsură de precauție urgentă”.

„Experții sunt îngrijorați de suprapunerea simptomelor gripei și COVID-19, inclusiv febră, dureri musculare și tuse, precum și de impactul potențial al infectării atât cu un virus gripal, cât și cu virusul care provoacă COVID-19 în același timp. Există deja unele eforturi pentru a lansa teste care depistează atât COVID-19, cât și gripa, deoarece posibilitatea de a distinge rapid între cele două va avea implicații importante pentru eforturile de izolare și urmărire a contactelor.

Conform recomandărilor CDC, populația generală este preferabil să se vaccineze la începutul toamnei, în mod ideal, până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a oferi protecție în cea mai mare parte a sezonului gripal. CDC spune că vaccinarea prea curând – în iulie sau august, de exemplu – este asociată cu o protecție mai mică în sezonul gripal”, a mai spus Pasecinic.

Potrivit spuselor sale, sezonul gripal din anul acesta va fi unul foarte dificil, chiar, poate cel mai dificil din istoria modernă. „Atât gripa, cât și Covid-19 se manifestă prin simptome respiratorii, iar un caz sever de oricare dintre acestea poate duce nemijlocit la apariția complicațiilor și spitalizare. Având în vedere modul în care Covid-19 a epuizat deja resursele sistemului de sănătate, afectând capacitatea multor spitale, experții în sănătate spun că va fi crucial să se realizeze o vaccinare pe scară largă împotriva gripei pentru a reduce tulpina adăugată. Prevenirea spitalizărilor cauzate de gripă ar putea ajuta sistemul de sănătate, deja suprasolicitat din cauza pandemiei COVID-19”, a conchis ea.

Amintim că, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, condusă de Eremei Priseajniuc, la mijlocul lunii septembrie a informat că a asigurat autorizarea în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor (NSM) mai multor tipuri de vaccinuri antigripale. Actualmente, în NSM se regăsesc următoarele vaccinuri antigripale tetravalente: #VaxigripTetra®, producător Sanofi Pasteur, Franța, #Influvac®, producător Abbott Biologicals B.V., Olanda, #GCFLU_tetravalent, producător Green Cross Corporation, Coreea de Sud. Potrivit AMDM, aceste vaccinuri sunt recomandate și precalificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru emisfera nordică, sezonul rece al anului 2020-2021.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților