Expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, spune că pe termen scurt nu există o posibilitate de anu evita creșterea tarifelor la gazele naturale, transmite CURENTUL.
În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Victor Parlicov, a spus că din 2006 formula nu s-a schimbat, cum am ajuns în 2011 să plătim prețul mediu european la gaze, din 2011 tot așa îl plătim și toți cei care speculau că, uite, din cauza faptului că noi am negociat sau ceva am vorbit acolo, noi am obținut un preț bun – astea erau în cea mai mare parte speculații pure.
„Prețurile de achiziție atât în trimestrul patru al anului curent, cât și pentru primul trimestru al anului viitor cel mai probabil că vor fi semnificativ, cu zeci de procente peste ceea ce este inclus în tarife la ziua de astăzi, respectiv, cel mai probabil, tarifele vor trebui majorate. Și asta nu este meritul cuiva, la noi foarte des s-au făcut speculații pe marginea acestor prețuri și pretinselor negocieri de preț cu Gazprom, în realitate din 2006 formula ceea practic nu s-a modificat, respectiv de fiecare dată când se schimba prețul era o schimbare matematică, dacă doriți, o schimbare tehnică în baza formulei aprobate”, spune Parlicov.
Expertul a spus că din 2006 și până acum, nu a fost negociat mare lucru, formula practic aproape că nu s-a schimbat, ultimele schimbări au avut loc, prin 2019, deja noua conducere a MoldovaGaz a introdus mici modificări în formulă, dar acolo toate modificările acestea erau de o natură destul de tehnică și destul de minore, deci fără a afecta esența formulei și legătura cu prețul mediu european.
„Știm că se pot, probabil, obține anumite concesiuni și anumite reduceri de la prețul mediu european, doar că de cele mai dese ori aceste lucruri erau condiționate de către Federația Rusă, impunând niște cerințe politice, cum a fost, bunăoară, în cazul Ucrainei – poftim reducere la preț, dar semnați cu noi contractul, prelungiți contractul pentru staționarea forțelor militare în Sevastopol. Și ați văzut cu toții cu ce s-a terminat în consecință toată chestia aceasta.
Eu cred că noi am ajuns la etapa în care să achităm prețul mediu european și ceea ce trebuie să facem în continuare – să eficientizăm consumul de energie în Republica Moldova, ca să nu supra-consumăm și să ne putem permite să plătim un preț corect, că, de altfel, dacă o să obținem concesiuni contra sau reduceri la preț contra concesiuni politice, o să ne coste în final și mai mult”, mai spune expertul.
Cristina Parfeni