[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert despre alegerile prezidențiale: Vor dobândi un caracter geopolitic sporit
23 Aprilie

Analistul politic Dionis Cenușă afirmă că alegerile prezidențiale din acest an „vor dobândi un caracter geopolitic sporit comparativ cu alți ani electorali”, având în vedere referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană – preconizat tot pentru 20 octombrie, informează CURENTUL. 

El a menționat, într-un comentariu pentru evz.ro, că, în actualul raport de forțe, opoziția are puțin spați23u de manevră, întrucât guvernul, reprezentat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), deține monopolul absolut al puterii în stat și o susține necondiționat pe Maia Sandu, și că printre instrumentele de sprijin folosite de PAS în beneficiul actualului președinte include și organizarea referendumului constituțional privind integrarea europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

„Atât textul propus pentru revizuirea Constituției în cadrul referendumului, cât și desfășurarea concomitentă a votului și a plebiscitului au primit avizul pozitiv Curții Constituționale de la Chișinău, ambele evenimente fiind setate pentru 20 octombrie. În acest context, alegerile prezidențiale vor dobândi un caracter geopolitic sporit comparativ cu alți ani electorali”, a subliniat expertul.

Dionis Cenușa a remarcat că, poziționarea vizavi de referendumul va fi folosită de candidații electorali pentru (dez)orientarea alegătorilor.

„Pe de o parte, unii vor lansa acuzații că integrarea europeană este instrumentalizată în scopuri electorale de către actuala guvernare. Pe de altă parte, cei care vor face apel la boicotarea referendumului privind „constituționalizarea” vectorului european vor fi asociați cu exponenții „coloanei a cincea” rusești din Republica Moldova”, a subliniat analistul.

Inapoi la arhiva noutaților