Picnicurile în aer liber și călătoriile cu mașina la distanțe mari sunt printre cele mai preferate activități ale moldovenilor în perioada estivală. Prepararea bucatelor în aer liber sau păstrarea produselor alimentare la temperaturi ridicate poate avea consecințe negative asupra calității și siguranței alimentelor.
Alimentele perisabile precum carnea, lactatele, ouăle sau salatele cu maioneză sunt cele mai vulnerabile la contaminare bacteriană. Chiar și o scurtă expunere la temperaturi ridicate poate favoriza înmulțirea bacteriilor precum E. Coli, Listeria monocytogenes , (pot provoca toxiinfecții alimentare grave).
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), de comun cu Laboratorul de încercări a produselor alimentare din cadrul IP Centrul Național Sănătatea Animalelor, Plantelor și Siguranța Alimentelor au realizat un experiment cu mai multe tipuri de produse alimentare perisabile, pentru a dovedi efectele temperaturilor ridicate asupra siguranței produselor alimentare, respectiv, asupra sănătății umane.
Au fost selectate produsele: mezel fiert, cașcaval, iaurt, ouă fierte și salată cu maioneză.
În rezultat:
Apariția drojdiilor și mucegaiurilor în salata cu maioneză în timpul păstrării în condiții improprii
IMPORTANT! Toate produsele au fost procurate din unitățile de comerț în ambalaj original de la producător, pentru a exclude contaminarea în timpul manipulării.
Modul de lucru: Produsele au fost porționate, în condiții sterile, a câte 14 eșantioane/fiecare produs și păstrate în recipiente sterile, în condiții fără regim termic optim, expuse la temperaturi de la 23-35°C (într-o geantă termoizolată) .
Investigații efectuate: produsele au fost analizate atât la indici microbiologici, cât și la cei fizico-chimici și organoleptici, în intervalele de ore 8:00, 12:00 și 16:00, în decursul de 48 de ore, de către Laboratorul de încercări a produselor alimentare din cadrul IP Centrul Național Sănătatea Animalelor, Plantelor și Siguranța Alimentelor,
Modificările organoleptice au fost sesizate în toate produsele din prime zi (cu excepția cașcavalului). Cu toate acestea, produsele au fost supuse unor schimbări microbiologice periculoase:
Este demonstrat că, prezența bacteriilor coliforme (și în special a E. coli) este un semnal de alarmă important privind calitatea sanitară a alimentelor, indicând un risc potențial de îmbolnăvire cu diverse patologii, de la o simplă diaree până la afecțiuni grave, care pot pune viața în pericol.
Drojdiile și mucegaiurile pot fi periculoase în alimente prin alterarea calității acestora, dar mai ales prin producția de toxine puternice (micotoxine) de către mucegaiuri, care pot avea efecte grave asupra sănătății umane pe termen scurt și lung.
Pentru mai multe detalii privind studiul ANSA vă îndemnăm să accesați următorul Link
Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare urmați: Recomandările specialiștilor ANSA pentru păstrarea alimentelor în perioada estivală.