[ X ]
Experiența României în procesul de liberalizare a pieței gazelor, subiect de discuții în cadrul forumului gazelor naturale
17 Mai

Experiența României în procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale, dar și suportul țării vecine, acordat Republicii Moldova în acest parcurs, au fost subiectele discutate în cadrul panelului de discuții cu privire la “Liberalizarea pieței gazelor naturale și modelele de piață”, care a avut loc în cadrul forumului gazelor naturale, desfășurat la Chișinău. 

În cadrul evenimentului, directorul general al ROMGAZ S.A, Răzvan Popescu, a anunțat deschiderea unei sucursale de furnizare de gaze naturale la Chișinău. Astfel, va fi asigurată o stabilitate mai mare în procesul de furnizare de gaze naturale în țara noastră, având în vedere că România este un actor important în procesul de asigurare a securității energetice în regiune.

“Mă bucură deschiderea autorităților de la Chișinău în ceea ce privește preluarea experienței României în procesul de liberalizare a pieței gazelor. Experiența noastră a fost mai îndelungată, dar mai ușoară,, având în vedere că România  este producător de gaze naturale. Dorim să creștem această cifră și să  aducem gaz natural european care sa poată asigura securitate în regiune, atât în Republica Moldova, cât și Ucraina”, a menționat Popescu.

Ionuț Lupulescu, director executiv al BRM East Energy, s-a referit la progresul autorităților de la Chișinău în procesul de reformare a sectorului energetic și pașii necesari de întreprins în vederea integrării mai rapide în spațiul energetic european.

“Fiecare piață din Uniunea Europeană este diferită și are anumite particularități. Republica Moldova  este un caz aparte pentru că vine după un monopol îndelungat, în care a existat un singur furnizor. Cu această ocazie felicit autoritățile de la Chișinău pentru că au depășit aceste obstacole și au dat un curs de modernizare a sectorului energetic după modelul european. Acest proces durează și nu este deloc simplu, se pot îmbunătăți aspecte legislative, de mediu economic și fiscal, astfel încât să fie creată o piață competitivă, transparentă, care să funcționeze în beneficiul consumatorului final”, a menționat Ionuț Lupulescu.

Vorbitorii s-au referit și la aspecte privind necesitatea dezvoltării și funcționării eficiente a  pieței de echilibrare, adaptarea politicii fiscale la cerințele UE și implementarea elementelor motivante pentru jucătorii noi de pe piață și a reglementărilor clare privind utilizarea platformelor pentru tranzacții.

”Trebuie să fie create taxe preferențiale, astfel încât participanții să decidă să tranzacționeze, decât să aștepte, facilități care să-i motiveze sa facă tranzacții day to day. Din experiența Greciei, am luat pași lenți, dar am ajuns la un nivel de piața liberă, cu  reglementări și regulamente  clare de utilizare a platformei de tranzacții și reguli simple de intrare a jucatorilor noi pe piața. Cu cât mai mulți jucători au acces pe piață, cu atât mai bună e competiția și oferta”, a menționat Fotis Thomaidis, doctor în politici energetice.

Agnieszka Ozga, directoarea Diviziei de Tranziție Energetică GAZ-SYSTEM S.A, a vorbit despre experiența Poloniei în procesul de liberalizare a pieței gazelor: ”Polonia, la fel ca și Republica Moldova, a fost dependentă  de livrările de gaze din Rusia, dar Guvernul a luat o decizie clară să diversifice sursele de gaze naturale. Astfel, am creat o piață securizată, care să nu fie dependentă de o singură sursă. În prezent, dezvoltăm infrastructura energetică astfel încât Republica Moldova și Ucraina să poată, deasemenea, beneficia de surse alternative de transport al gazelor”.

„Forumul gazelor” s-a desfășurat, în premieră, la Chișinău și a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și diverse țări din regiune.

Evenimentul a fost organizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România.

Inapoi la arhiva noutaților