„Democrație de piață”. Este foarte simplu să determinăm dacă un anumit stat este democratic sau nu. Doar un semn inconfundabil: cât de eficient este realizat dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor. Mai mult, nu vorbim nici măcar despre rezolvarea problemelor de stat – aceasta este problema democrații vechi de secole. „Brexit” nu este doar o decizie controversată a alegătorilor britanici, ci și un ideal de neatins al democrației directe pentru numărul covârșitor de state din lume. În acest caz nu se referă la realizarea dreptului la rezolvarea problemelor elementare, interne, locale. În orice țară care a ales calea dezvoltării democratice, zeci de referendumuri se desfășoară la nivel local. De exemplu, locuitorii unuia dintre cantoanele elvețiene la un referendum local au îngropat ideea de a organiza Jocurile Olimpice, deși cererea a avut toate șansele de a câștiga.
Ce numai nu devine subiectul referendumurilor urbane! Mai ales în Europa. Locuri pentru plimbarea animalelor de companie, amplasarea și denumirea străzilor noi, utilizarea spațiilor publice, construirea facilităților de producție și modul de reciclare a deșeurilor, probleme religioase și aspecte legate de reglementarea migrației. Putem continua nelimitat această listă. Democrația europeană presupune nu numai delegarea de puteri în alegeri, ci participarea directă la rezolvarea problemelor atât la nivel național, cât și la nivel local. Așa democrația europeană a fost formată și așa funcționează. În cele mai dezvoltate țări europene, în fiecare an sunt organizate zeci, sute de plebiscite locale.
Ca regulă, autoritățile trec la un referendum local orice problemă de importanță pentru comunitate, fără să se gândească la prețul problemei, nici la consecințele „dezirabile”. Între gradul de implicare a cetățenilor în rezolvarea problemelor importante și nivelul de bunăstare a societății există o legătură directă. Astfel, cel mai mare număr de plebiscite locale se desfășoară în Elveția și în țările scandinave, care au deținut de mult poziții de top în lista celor mai prospere țări din lume. Autoritățile din Orhei vor să organizeze un plebiscit local. Pe o problemă serioasă și semnificativă pentru oraș – transferul pieței orașului. Piața din Orhei este situată în inima orașului și creează o mulțime de probleme pentru logistica orașului. În plus, în forma sa actuală, generează comerț haotic necontrolat, ceea ce împiedică verificarea vânzării produselor pentru respectarea standardelor sanitare și epidemiologice. Autoritățile orașului oferă o soluție civilizată: construcția unei noi piețe moderne, care nu va împiedica dezvoltarea orașului, va elibera centrul, va permite restaurarea ordinii în această zonă a orașului. Primarul Ilan Șor, având sprijinul majorității în consiliul municipal, ar putea rezolva această problemă printr-o decizie individuală fermă. Dar el a decis să meargă pe altă cale, pe o cale a democrației europene, despre care s-a discutat atât de mult în ultimii ani. Și anume: să organizeze un referendum la nivel de oraș. Dacă majoritatea locuitorilor vor vota ca piața să fie transferată, aceasta va fi transferată, dacă nu, va rămâne statu-quo, iar Primăria va trebui să caute un alt mod de a asigura ordinea și securitatea sanitară.
Logica este elementară. Anume în baza acestei logici, cetățenii statelor europene civilizate trăiesc. Și astăzi crearea primului precedent pozitiv, în toate privințele, a democrației europene în Republica Moldova se bazează pe poziția Comisiei Electorale Centrale. Prima cerere de organizare a unui plebiscit la Orhei a fost respinsă de CEC. Din punct de vedere oficial, totul părea decent: conform legii, referendumurile nu pot fi organizate pentru o anumită perioadă înainte de alegeri. Deoarece a fost anunțată data alegerilor prezidențiale, nu a fost permisă organizarea unui plebiscit la Orhei. Astăzi, nu există motive legale pentru a refuza Primăriei Orhei de a organiza un referendum.
Și dacă inițiativa autorităților orașului se va împiedica din nou de un refuz neîntemeiat al membrilor CEC, acest lucru va arăta ca un diagnostic. Un diagnostic dezamăgitor: într-o țară în care Comisia Electorală Centrală nu permite locuitorilor orașului să se exprime asupra unei probleme sociale presante de importanță locală, nu poate exista nicio democrație europeană reprezentativă.
Întrebarea dacă Comisia Electorală Centrală este pregătită să subscrie un astfel de verdict statului este încă deschisă.
www.kp.md