În perioada 18 – 21 septembrie 2017 va avea loc exercițiul de amploare EUMOLDEX 2017. Aplicațiile sunt organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI în comun cu Programul pentru Reducerea Dezastrelor (PPRD East 2), transmite CURENTUL.
Aici vor participa echipe de salvatori din șase țări partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova), dar și trei țări care lucrează în mecanismul protecției civile, cum ar fi Cehia, Danemarca și România.
Acest exercițiu reprezintă o oportunitate unică pentru toate statele participante de a testa și a îmbunătăți potențialul de gestionare a riscurilor și dezastrelor. Aplicațiile se vor desfășura în condiții apropiate de cele reale, iar echipele participante, pe parcursul desfășurării acțiunilor, vor locui în condiții de tabără.
Salvatorii se vor confrunta cu dezastre de amploare ca inundații, seisme, accidente și incendii. Echipele vor lucra în comun și vor fortifica capacitățile de comunicare și luare a deciziilor în situații de criză majoră.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI instalează la Chișinău în aceste zile o tabără de câmp, unde urmează să se afle aproape 300 de salvatori.
Orășelul de câmp va fi amplasat pe str. Vasile Lupu nr.28 din capitală. În cadrul tabăra va fi populată de specialiști din mai multe țării, care vor avea menirea de a lichida consecințele unor dezastre simulate.
Conform informației Serviciului Situații Excepționale baza de operațiuni va include 30 de corturi în care se pot afla 260 de oameni. Tot aici va fi amenajată și o bucătărie de câmp, unde toți participanții vor putea lua masa.
Mai mult, intervenția acestora va fi monitorizată de un grup de observatori, care au menirea de a aprecia conlucrarea statelor. În total în perioada desfășurării exercițiului în țara noastră se vor afla reprezentanți din 23 state ale lumii. Ultimele aplicații de amploare desfășurate în Republica Moldova în domeniul gestionării situațiilor excepționale au avut loc în 2011, în care au participat 32 de țări.
Cristina Parfeni