[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! Zi decisivă pentru deputatul Nicolae Juravschi. Va reuși să obțină un nou mandat?
2 Noiembrie

Ziua de 2 noiembrie 2016 este una decisivă pentru deputatul neafiliat Nicolae Juravschi, Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), campion olimpic. Anume astăzi are loc Adunarea Generală a CNOS unde urmează a fi ales noul Președinte, transmite Curentul.

Surse au comunicat reporterului nostru că Juravschi va candida pentru al treilea mandat de Președinte al CNOS, el fiind înaintat de zeci de organizații sportive.

Conform Regulamentului, pentru a fi admis la alegeri, fiecare candidat la funcţia de preşedinte CNOS trebuie să fie înaintat de cel puţin 15  membri afiliaţi dintre care în mod obligatoriu 8 trebuie să fie ai Federaţiei Sportive Naţionale pe ramuri de sport, parte a Programului Jocurilor Olimpice, afiliate la Federaţiile Internaţionale, recunoscute de CIO.

În cazul în care candidatul nu va prezenta în termen la secretariatul CNOS înaintările sus-menţionate, Comitetul Executiv al CNOS poate decide fie radierea candidatului din cursa electorală pentru Preşedinţia CNOS şi respingerea cererii de a candida pe motiv că nu întruneşte condiţiile prevăzute de statutul CNOS, fie admiterea provizorie astfel încît neadmiterea în cadrul alegerilor să fie hotărîtă de către Adunarea Generală.

Persoanele propuse pentru a candida la funcţia de președinte CNOS trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

Să fie cetăţean al Republicii Moldova;

Să deţină o diplomă cu licenţă de studii superioare;

Să fie personalitate marcantă în domeniul Mişcării Olimpice şi sportului pe plan naţional sau internaţional;

Să posede un profil moral necontestat;

Să nu aibă antecedente penale;

Să posede experienţă managerială în domeniul olimpismului şi sportului cel puţin în ultimii 4 ani;

Să cunoască cel puţin două limbi străine de circulaţie internaţională, dintre care una oficială a CIO.

Să fie membru (persoană fizică) sau reprezentant al membrului (persoană juridică) al CNOS;

Să fie înaintat la această funcţie prin procese-verbale sau decizii corespunzătoare a cel puţin 15 membri ai CNOS dintre care 8 Federaţii Sportive Naţionale pe ramuri de sport parte a Programului Jocurilor Olimpice, afiliate la Federaţiile Internaţionale, recunoscute de CIO.

Să aibă o vîrstă ce nu depăşeşte 70 ani.

Candidaţii pentru funcţia de Preşedinte vor depune personal la secretariatul CNOS, cu minimum 30 de zile înainte de data fixată pentru Adunarea Generală de Dare de Seamă şi Alegeri, dar și un set de acte. În cazul în care candidatul la funcţia de preşedinte al CNOS nu întruneşte condiţiile necesare şi/sau nu va prezenta la timp secretariatului CNOS toate actele necesare, candidatul poate fi înregistrat cu titlu provizoriu făcîndu-se o prezentare Adunării Generale sau Comitetului Executiv CNOS care prin votul majorităţii membrilor, respectiv a membrilor şi reprezentanţilor prezenţi la Adunarea Generală va decide admiterea sau neadmiterea acestuia pentru a candida la funcţia de Preşedinte al CNOS.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților